Examen de capacitate preoțească în Arhiepiscopia Sibiului

1281

În Arhiepiscopia Sibiului a avut loc marți, 3 octombrie, sesiunea de toamnă a examenului de capacitate preoțească. Comisia de evaluare a fost prezidată de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului.

Sesiunea de toamnă a Arhiepiscopiei Sibiului a avut loc la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna”, în sala „Spiridon Cândea”, iar în comisia de evaluare s-au aflat cadre didactice de la instituția de învățământ teologic și consilieri eparhiali. Cei 16 candidați înscriși la această sesiune au susținut o probă eliminatorie care a constat într-o testare psihologică, iar mai apoi au susținut un examen scris. Prin această probă scrisă au fost verificate cunoștințele teologice ale candidaților, iar tema aleasă a fost legată de Sfânta Euharistie și implicațiile sale misionare și pastorale. Examenul s-a încheiat cu verificarea cunoștințelor din alte domenii ale Teologiei, în special cele de ordin practic, legate de slujirea preoțească, administrația parohială și regulamentele de funcționare ale Bisericii noastre, acestea fiind necesare pentru ocuparea unui post de preot paroh.

„Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurențiu a formulat alături de comisia de evaluare un subiect la examenul scris cu implicații misionar-pastorale clare pentru viitori slujitori ai sfintelor altare. Examenul oral a constat din probe cu subiecte din Teologia Liturgică, Omiletică, Catehetică, Administrație bisericească și Drept bisericesc”, ne-a spus consilierul cultural din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului, pr. lect. univ. dr. Emanuel Tăvală.

Examen obligatoriu pentru intrarea în cler

Candidații care promovează examenul de capacitate preoțească au posibilitatea să se înscrie la concursul pentru ocuparea unui post vacant de preot din Arhiepiscopia Sibiului. Pentru a promova examenul de capacitate preoțească teologii trebuie să obțină minim media șapte. Conform hotărârii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române valabilitatea acestui examen este de un an pentru cei care obțin media până la nota nouă, iar pentru cei care obțin peste nota nouă examenul este valabil doi ani.

Arhiepiscopia Sibiului organizează anual două sesiuni ale examenului de capacitate preoțească, iar licențiații în Teologie sau absolvenții de studii teologice postuniversitare trebuie să susțină acest examen dacă doresc să ocupe un post de preot paroh.