Examen de capacitate preoțească la Sibiu

1156

La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu a avut loc luni, 8 octombrie, sesiunea de toamnă a examenului de capacitate preoțească pentru fiii duhovnicești ai Arhiepiscopiei Sibiului și pentru doi candidați din Episcopia Covasnei și Harghitei. Comisia de evaluare a fost prezidată de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, iar cei 12 candidați înscriși la această sesiune a examenului de capacitate au avut de susținut un test psihologic, o probă scrisă și mai multe probe orale.

„La examenul scris candidații au primit un subiect, așa cum suntem obișnuiți, de mare actualitate și cu foarte multe implicații sociale, referitor la păstrarea unității Bisericii și misiunea preotului în societatea de astăzi. Probele orale au verificat cunoștințele candidaților la disciplinele Catehetică, Omiletică, Liturgică, Drept canonic și administrație bisericească”, ne-a spus consilierul cultural din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului, pr. Emanuel Tăvală.

Examenul de capacitate preoțească este valabil timp de un an de zile pentru candidații care au obținut media sub nota 9, iar pentru candidații care au obținut media finală peste nota nouă 9, acest examen este valabil timp de doi ani.

Acest examen este necesar pentru licențiații în Teologie care doresc să ocupe unul dintre posturile vacante de preot paroh în Arhiepiscopia Sibiului și în Episcopia Covasnei și Harghitei.