Zilele șaguniene 2017: Expoziția „Andrei Șaguna, în icoane și chipuri” la Mediaș

710

La sediul Protopopiatului Mediaș, județul Sibiu, a fost vernisată vineri, 24 noiembrie, o expoziție permanentă cu imagini și portrete ale Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei. La vernisaj a participat și Preasfințitul Ilarion Făgărășanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului.

Alături de ierarh s-au aflat consilierul cultural din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului, pr. lect. univ. dr. Emanuel Tăvală și protopopul de Mediaș, Ovidiu Găban, iar la eveniment au participat preoți din Protopopiatul Mediaș, primarul municipiului, Gheorghe Roman, elevi de la instituții de învățământ școlar ale orașului și credincioși din parohii.

PS Episcop Ilarion a oficiat o slujbă de mulțumire, a transmis mesajul de binecuvântare al Înaltpreasfințitului Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului iar apoi a subliniat în cuvântul său activitatea misionară a Sfântului Ierarh Andrei Șaguna.

„Sfântul Mitropolit Andrei Șaguna a avut grijă să rămână ceva în urma sa și iată că aceste imagini, aceste tablouri au rămas peste vremuri. Din aceste tablouri s-a ajuns la icoana Sfântului Andrei Șaguna, după canonizarea sa în 2011. Trebuie să-i urmăm râvna și credința sa, pentru că Sfântul Andrei Șaguna este reprezentat într-un tablou cu o carte de rugăciune în mână și ne arată că fără rugăciune nu putem dobândi nimic”, a spus ierarhul.

Prețuire marelui ierarh

Manifestarea a continuat cu o prelegere a părintelui Emanuel Tăvală care a cuprins informații despre imaginile expuse, copii ale tablourilor Sfântului Andrei Șaguna, realizate de diferiți pictori în anumite perioade. Părintele Emanuel Tăvală a evidențiat apoi câteva aspecte importante din lucrarea providențială a Sfântului Andrei Șaguna în viața Bisericii și neamului românesc din Transilvania.

„Vă propunem o expoziție unică, o expoziție care a fost organizată pentru prima dată la Sibiu. Tablourile pe care le vedem astăzi sunt copii, dar nu au fost niciodată expuse împreună, cu atât mai puțin în afara Sibiului sau în afara marilor orașe din Transilvania. Ele se regăsesc în diverse locuri și fiecare are istoricul său. Trebuie să știm că în perioada în care Sfântul Ierarh Andrei Șaguna era Mitropolitul Transilvaniei exista practica aceasta ca cei care prețuiau foarte mult o persoană să-i comande un tablou unui pictor de marcă, pe care să-l aibă în casa lor. Cereau acordul persoanei respective și majoritatea acestor tablouri ale Sfântului Andrei Șaguna sunt comandate de oameni care-l prețuiau pe Sfântul Andrei Șaguna și doreau să-l aibă în casa lor. Oamenii îl prețuiau încă din timpul vieții lor pe acest mare ierarh”, a spus pr. Emanuel Tăvală.

Părintele protopop Ovidiu Găban le-a mulțumit oaspeților pentru participarea la acest eveniment și pentru binecuvântarea arhierească adusă peste preoții și credincioșii din Mediaș.

„Suntem onorați și extrem de bucuroși că putem găzdui în cancelaria Protopopiatului Mediaș o astfel de manifestare culturală în care să scoatem în evidență imensa activitate, imensa bucurie de a veni în inima Ardealului a unui om trimis de Dumnezeu în vremuri extrem de delicate ale Ortodoxie și ale românilor ortodocși din Ardeal”, a spus părintele protopop.

La final toți cei prezenți s-au închinat icoanei Sfântului Ierarh Andrei Șaguna și au primit câte o icoană a sfântului ocrotitor al Ardealului.