Expoziția dedicată diplomatului Vasile Stoica a fost vernisată la Făgăraș

518

La Muzeul „Valer Literat” din Cetatea Făgărașului s-a vernisat vineri, 17 mai, expoziția dedicată marelui diplomat Vasile Stoica, una dintre personalitățile care au contribuit la realizarea Marii Uniri din 1918. La eveniment a participat și Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului.

Expoziția deschisă în Muzeul Țării Făgărașului „Vasile Literat” este organizată în parteneriat cu Asociația „Stefadina” și adună documente, obiecte personale, fotografii, costume populare și alte obiecte care introduc pe vizitatori în lumea marelui diplomat, scriitor, poet, muzician și traducător Vasile Stoica, născut la 1 ianuarie 1889 în localitatea Avrig, județul Sibiu și trecut la cele veșnice în 1959. Cei care vor vizita expoziția deschisă în Cetatea Făgărașului au posibilitatea să afle mai multe despre cariera sa de ambasador în mai multe țări, despre scrierile sale și preocupările sale cultural-artistice, despre contribuția sa la Marea Unire, dar și despre sfârșitul său tragic în temnițele comuniste.

În deschiderea evenimentului de vernisare a expoziției, Corul „Camerata Vocalis” din Avrig a interpretat câteva pricesne, iar mai apoi organizatorii expoziției au prezentat viața și personalitatea lui Vasile Stoica. Amintim dintre cei prezenți pe reprezentanții Asociației „Stefadina”, pe prof. univ. dr. Ioan Opriș-Universitatea „Valahia” din Târgoviște și pe directorul Muzeului „Valer Literat”, Elena Băjenaru.

Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurențiu a subliniat în cuvântul său importanța evocării și prețuirii marilor personalități născute în mediul rural, prin evenimente organizate în cadrul anului omagial al satului românesc.

„Țăranul român a avut demnitatea lui, care a stat la baza a tot ceea ce a creat el. A vrut să fie ceva care rămâne în veci, din neam în neam, iar aceste costume populare exprimă bucuria și tristețea, dar și stăruința, perseverența, albul predominând ca simbol al demnității și al iubirii față de neam și țară” a spus IPS Mitropolit Laurențiu.

Fotografii, documente, obiecte personale

La vernisaj a fost prezentă și nepoata diplomatului Vasile Stoica, doamna Lia Maria Vasilescu. Nepoata marelui diplomat a citit trei dintre cele 16 sonete compuse de Vasile Stoica și le-a mulțumit tuturor pentru acest moment de evocare a bunicului ei.

Despre expoziția dedicată diplomatului Vasile Stoica ne-a vorbit prof. univ.dr. Ioan Opriș.

„Universul lui Vasile Stoica este redat în această expoziție prin obiecte personale, obiecte care l-au însoțit de-a lungul vieții, de la stilou, până la uniforma de ambasador, cea de ceremonie și cea oficială. Sunt obiecte care, așa cum o face orice restituire, ne îndeamnă să mergem mai departe pentru a înțelege personalitatea. Îi citim, astfel, postura lui de om de cultură, de adâncă înțelegere a lumii, de interes aparte față de locurile în care a fost trimis în numele României pentru a-și reprezenta țara. Avem câte obiecte care au o expresie aparte. De exemplu, avem cele cinci lucrări pe care le-a tipărit în Statele Unite a1le Americii  pentru a veni spre presa americană și spre  asociațiile, fundațiile și universitățile americane pentru a-i face să înțeleagă demersul României în privința unității tuturor românilor”, ne-a spus prof. univ.dr. Ioan Opriș.

La finalul vernisajului cei prezenți au vizionat un film documentar despre viața și activitatea marelui diplomat.