Expoziţia “Icoana, rază spre rai a creştinilor”, vernisată la Sibiu

1384

 

 

La Centrul de Informare Turistică al Primăriei Sibiu s-a vernisat luni, 19 aprilie, expoziţia “Icoana, rază spre rai a creştinilor”, organizată pentru a şaptea oară de Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară “Terezianum”. Expoziţia este deschisă publicului sibian până vineri, 22 aprilie, iubitorii de artă sacră având posibilitatea să admire icoanele realizate de elevi de la Şcoala Gimnazială Cârţa, Şcoala Gimnazială nr. 18, Şcoala Gimnazială nr. 20 şi Şcoala Gimnazială “Regina Maria” din Sibiu, Liceul Tehnologic, Construcţii şi Arhitectură “Carol I” din Sibiu, Colegiile Naţionale “Octavian Goga”, “Andrei Şaguna”, “Terezianum” şi Colegiul Tehnologic “Avram Iancu” din oraş. Elevii care participă la  atelierele de pictură ale Departamentului pentru Tineret al Arhiepiscopiei Sibiului îşi expun lucrările pe sticlă şi lemn, iar foşti elevi sibieni, actualmente studenţi, participă cu mai multe icoane.

“Profesorii implicaţi în activităţile cercurilor de pictură din cadrul şcolilor se reunesc în fiecare an şi organizăm împreună expoziţia. Oferim premii în bani, pentru că la pictarea unei  icoane este nevoie de multe materiale. O parte din bani merge la cercurile de pictură ale şcolilor, iar o parte la elevi. Premiile sunt oferite pe categorii, la clasele I-IV, gimnaziu şi liceu, iar elevii vor premii 100 de lei la premiul I, 70 de lei la premiul II şi 50 de lei la premiul III. În fiecare an, tot mai mulţi colegi profesori se implică în proiectul nostru”, ne-a spus unul dintre organizatori, prof. Maria Canţer.

Proiectul Departamentului pentru Tineret al Arhiepiscopiei Sibiului prin care elevii sibieni învaţă să picteze icoane pe lemn şi sticlă este numit “Împreună pentru tineri: Şcoală şi Biserica” şi a început în toamna anului trecut.

“Suntem prezenţi pentru a doua oară în cadrul unei expoziţii de icoane. În iarnă am mai avut o expoziţie la Casa Artelor, numai cu icoane bizantine. La această expoziţie participăm şi cu icoane de sticlă şi cu icoane pe lemn. Sunt implicaţi 25 de elevi şi ne-am pregătit foarte mult cu aceşti tineri. Ei sunt la început, dar avem multă implicare din partea celor două coordonatoare ale atelierelor, domnişoara Maria Fulea şi doamna Claudia Onea”, ne-a spus inspectorul de misiune din cadrul Departamentului pentru Tineret, diac. Marius Tofan.

Un grup de copii de clasa a II-a din cadrul Şcolii Gimnaziale “Regina Maria” din Sibiu a oferit un moment artistic, interpretând vechi colinde tradiţionale de Paşti, sub conducerea diaconului Alexandru Ioniţă de la Departamentul pentru Tineret al Arhiepiscopiei Sibiului.

 

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Sibiului