Expozitie de icoane pe sticlă la Victoria, județul Brașov

1578

La Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din orașul Victoria, județul Brașov, s-a organizat recent cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a XII-a ediţie a Expoziţiei „Drumul Icoanei pe sticlă”, manifestare artistică dedicată Anului omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi al pictorilor bisericeşti. În acest context, expoziţia a reunit iconari din patru protopopiate ale Arhiepiscopiei Sibiulu: Braşov, Făgăraş I, Făgăraş II şi Săliște. Icoanele au fost admirate de vizitatori în interiorul centrului social de la biserica menținată.

Organizatorul acestei expoziţii, părintele Octavian Smădu de la Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” a rostit cuvinte de suflet despre icoane, amintind iconari transilvăneni, unii rămaşi anonimi, care ne-au lăsat inestimabile opere religioase, dar şi despre primele icoane pictate nu de mână omenească, despre rolul lor eshatologic. În încheiere, părintele a subliniat faptul că această expoziţie este şi o modalitate de promovare a meşterilor iconari, păstrători ai acestui străvechi meşteşug artistic.

Totodată, evenimentul se înscrie în proiectele comunității, oferind tinerilor, credincioșilor și iubitorilor de artă posibilitatea de a viziona o expoziție deosebită și inedită.

Autor: Daniel Mihai Smădu