Festival de colinde la Ghimbav, județul Brașov

560

Biserica „Sfinți Apostoli Petru și Pavel” din orașul Ghimbav, județul Brasov, a fost neîncăpătoare în  zilele de 9 și 10 decembrie, când s-a desfășurat a X-a ediție a Festivalului de colinde „O, ce veste minunata”, ediție aniversară ce a adus în fața credincioșilor două concerte de excepție. În deschiderea evenimentului preotul paroh Călin Comșa, organizatorul acestui festival a menționat că în acești zece ani au participat numeroase grupuri, coruri, ansambluri, interpreți, coruri de biserică, enumerând printre alții pe Cvintetul „Anatoly”, Corul de cameră „ASTRA”, Corul „Concentus” al Centrului Cultural „Reduta” din Brașov, Corul „Unison” din Brașov, Corul bisericilor ortodoxe din Cristian, Codlea și Bran, Ansamblul „Dorulețul” din Ghimbav, Corul „Laudate Dominum” al bisericii din Ghimbav, Grupul coral „Plai Întorsurean” din Întorsura –Buzăului și Grupul „Siteanca” din Sita Buzăului, preotul Ionuț Marin etc.

Duminică, 9 decembrie, Corul de copii „UNISON” din Brașov, condus de domnul dirijor George Dumitrașcu, a venit în fața credincioșilor prezenți în sfântul locaș cu două grupe ale corului: Seniorii și Stars. Acest cor este un ambasador al orașului Brașov, fiind recunoscut atât pe plan intern cât și peste hotare. An de an participă la cele mai importante festivaluri de muzică și a  câștigat de fiecare cele mai importante medalii și Marele Trofeu. Au reprezentat Romania în Rusia, Franța, Grecia, Bulgaria, Austria, Croația, Macedonia, Italia etc. În luna noiembrie 2017 au participat la invitatia TVR la Gala Excelsior, unde au ocupat locul al II-lea, iar recent au fost semifinaliști la emisiunea „Românii au Talent”. Corul numără 200 de membri, fiind repartizați în funcție de vârstă pe patru diviziuni : Unison cadeți-juniori-seniori (corul principal) și Stars.

La Ghimbav au mai fost prezenți și în anii 2009, 2010, 2012 și 2014, în cadrul aceluiași festival.

Luni, 10 decembrie, Corala „ARMONIA” din Constanța a întregit acest festival printr-un concert de excepție, prezentând un program variat de colinde vechi și noi, culminând cu cântece patriotice ce au făcut pe cei prezenți să îi asculte și să cânte din picioare, într-o atmosferă de mare bucurie și emoție. Sub conducerea arhid. lect. univ. dr. Ion-Iulian Dumitru, corala a făcut cunoscut numele României în toată lumea:

  • În 2012 au participat pentru prima oară la un concurs, obținând premiul cel mare. Performanta a avut loc la Dobrici, în Bulgaria.
  • După doar o lună traversau Oceanul Atlantic, pentru Jocurile Corale Mondiale din Cincinnati (SUA) obținând două medalii de aur .
  • În 2013 au participat la Europenele de la Graz-Austria și și-au sporit palmaresul cu încă două medalii de aur și Marele Trofeu.
  • În 2014 avea însă să vina cel mai important trofeu, la Riga, în Letonia, unde Corala „Armonia” a primit titlu de „cel mai bun cor bărbătesc din lume”.
  • În 2018 au câștigat același titlu în Africa de Sud.

În încheierea celor două seri, preotul paroh Călin Comșa a mulțumit celor prezenți, a mulțumit Corului „UNISON” și Coralei „ARMONIA” pentru prezența din acest an, domnilor dirijori li s-au înmânat diplome de excelență pentru contribuția și transmiterea valorilor tradiționale românești, a mulțumit sponsorilor și credincioșilor .

Tot în această perioadă, mai exact în 1 decembrie, de Ziua Națională a Romaniei, prin grija preotului paroh Călin Comșa, a fost sfințit și un monument dedicat eroilor neamului și făuritorilor Marii Uniri de la Alba-Iulia, la slujba de sfințire participând și pr. Dănuț-Gheorghe Benga, protopopul Brașovului , pr. Daniel Puia, paroh la Biserica „Sfânta Treime” din Ghimbav și preotul Dumitru Comșa.

Monumentul este sculptat din bloc masiv din piatră naturală, adus din localitatea Soroca (Republica Moldova), are șase metri înălțime și 20 de tone.