Festivalul Cetelor de Feciori din Țara Făgărașului

637

Sute de tineri din comunitățile Țării Făgărașului au participat la Festivalul Cetelor de Feciori organizat pentru a 13-a oară consecutiv la sărbătoarea Soborului Sfântului Ioan Botezătorul în inima cetății Făgărașului. Tinerii îmbrăcați în costumele populare specifice comunităților făgărășene au venit încă de dimineață la Catedrala din Făgăraș, unde au participat la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

La finalul Sfintei Liturghii IPS Mitropolit Laurențiu le-a mulțumit tinerilor pentru participarea la acest festival inițiat de Înaltpreasfinția Sa în urmă cu 13 ani, împreună cu reprezentanții comunităților făgărășene.

„Sărbătoarea aceasta a devenit aici, în Catedrala Sfinților Brâncoveni, Catedrala din centrul Țării Făgărașului, o sărbătoare deosebită și dacă am reușit să depășim numărul zece acum trei ani, iată că acum depășim și pe cel de 13. Dacă ne ajută Dumnezeu vom continua această lucrare deosebită și în anii următori. Anul acesta a fost dedicat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române satului românesc, adică preoților, dascălilor și primarilor gospodari. Satul românesc are și va avea o importanță deosebită în viața națională, deși tendința aceasta de transformare a satului în oraș s-a văzut de mult timp și se va continua. Ceea ce ne interesează pe noi acum este să nu pierdem valorile pe care le păstrează doar satul românesc”, a spus ierarhul.

După Sfânta Liturghie cetele de feciori au interpretat rând pe rând colindele tradiționale specifice satelor de unde au venit.

Sărbătoarea s-a încheiat cu parada cetelor prin centrul municipiului,  urmată de un moment artistic oferit de tineri și cu un cuvânt de mulțumire din partea organizatorilor.