Festivalul Cetelor de Juni de la Fagaras, la a zecea editie

1666
Mitropolia Ardealului - Junii de la Fagaras

Peste 30 de cete de juni au participat la Festivalul Junilor din Ţara Făgăraşului, o manifestare culturală şi spirituală iniţiată de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului şi ajunsă la cea de-a zecea ediţie. În fiecare an, la sărbătoarea Soborului Sfântului Ioan Botezătorul, oraşul Făgăraş devine capitala tradiţiilor şi obiceiurilor străbune româneşti din această parte a Transilvaniei, iar Catedrala “Sfântul Ioan Botezătorul” din inima oraşului este locul de unde începe această manifestare deosebită.Ca în fiecare an, festivalul este precedat de Sfânta Liturghie oficiată la Catedrala menţionată. Soborul slujitor din acest an a fost condus de IPS Mitropolit Laurenţiu şi Preasfinţitul Ilarion Făgărăşanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului. Alături de slujitorii Catedralei, în sobor s-au aflat protopopul de Făgăraş 1, Marcel Dobrea şi alţi preoţi din oraş. La Sfânta Liturghie au participat şi cetele de juni, alături de primarii şi preoţii din localităţile reprezentate.

La finalul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Laurenţiu i-a hirotosit iconomi pe doi slujitori ai Catedralei din Făgăraş, părintele Ioan-Iulian Ciocan, respectiv părintele Marian Ciocan. Cei doi slujitori au fost apreciaţi pentru eforturile depuse în ultima vreme la finalizarea lucrărilor de înfrumuseţare a locaşului de cult din centrul Făgăraşului. Părintele Mitropolit le-a mulţumit tinerilor pentru participarea la acest festival, dar şi primarilor şi preoţilor pentru sprijinul acordat cetelor în a se aduna şi în acest an.

“Avem responsabilitatea de a ne păstra credinţa neamului nostru, dar în acelaşi timp şi tradiţiile şi istoria neamului onostru. Numai îmbrăcând hainele noastre populare devenim români adevăraţi. Catedrala aceasta s-a reînnoit acum, prin prezenţa voastră aici”

Ierarhul a oferit distincţia “Crucea şaguniană pentru laici” primarului oraşului Făgăraş, Sorin Mănduc, pentru sprijinul constant oferit bisericilor din oraş, dar şi pentru implicarea constant în organizarea Festivalului Cetelor de Juni şi a altor manifestări culturale şi spirituale. Aceeaşi distincţie a fost oferită şi lui Horaţiu Ţepeş, binefăcător constant al Catedralei din Făgăraş.

A urmat prezentarea şi colindul cetelor prezente, tinerii având posibilitatea să interpreteze un colind specific satului reprezentat. A urmat apoi parada prin centrul oraşului, unde mulţimile de credincioşi au admirat costumele populare şi obiceiurile cetelor de juni din localităţile Ţării Făgăraşului. Festivalul s-a încheiat cu un dans popular al Ansamblului “Făgăraşul” şi cu mesajele oficialităţilor. Primarul Sorin Mănduc a amintit celor prezenţi că anul acesta se împlinesc 725 de ani de la atestarea documentară a cetăţii Făgăraşului şi că în patrimoniul UNESCO face parte şi colindul tradiţional.