Festivalul de Toacă de la Victoria, la a XIV-a ediție internațională

797

În perioada 3-4 iulie 2017 a avut loc în orașul Victoria, județul Brașov, a XIV-a ediție a Festivalului Internațional de Toacă și de Clopote. La această ediție s-au înscris 96 de copii din toate zonele țării, dar și din Ungaria și Republica Moldova.

Festivalul s-a desfășu­rat în Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din orașul Victoria, unde gazdă a fost preotul paroh Octavian Smădu, fon­datorul acestui eveniment organizat încă din 1995, când tineri de la acest locaș de cult au fost primii concurenți. Din 2001, festivalul a devenit un eveniment național, la care copiii iubitori ai cântecului de toacă se înscriu an de an pentru a-și dovedi mă­iestria în această artă aparte. Renumele căpătat de evenimentul organizat anual la începutul lunii iulie, interesul crescut al copiilor și tinerilor au făcut ca festivalul să fie o manifestare spirituală și culturală unică în lume, iar orașul Victoria, așezat la poalele Munților Făgăraș, să iasă din anonimat și să devină preț de câteva zile o adevărată capitală internațională a cântecului de toacă. De câțiva ani, mai mulți copii participanți la festival completează evenimentul și prin cântece de clopote.

„O adevărată artă”

Cei 96 de copii, preșcolari și elevi de clasele I-VIII, s-au întrecut pe ei înșiși la această ediție a festivalului, după cum ne-au spus organizatorii. Evo­luția lor față de edițiile trecute a fost evidentă, iar juriul a apreciat talentul și efortul copiilor. Mesajul de binecuvântare al Înalt­preasfințitului Părinte Lau­rențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a fost transmis de pr. lect. univ. dr. Ema­nuel Tăvală, consilier cultural epahial. La eveniment au fost prezenți protopopul de Făgă­raș 1, Marius Corlean, precum și nu­meroși preoți și însoțitori. „Copiii au venit îmbrăcați în costumul popular specific zonei din care provin. Am constatat că a crescut nivelul foarte mult și sunt copi­lași care fac o adevărată artă din acest cântec de toacă. Ne-am înălțat cu gândul și cu inima spre cer, iar cântecul de toacă a făcut legătura între pământ și cer. Mă bucur că a fost implementată această idee a copilașilor din parohia noastră născută încă din 1994, care doreau să bată toaca la biserica noastră. Din 1995 i-am prins într-o competiție, iar apoi această competiție a devenit una națională și apoi interna­țională. De câțiva ani avem un juriu pe monahia Paraschiva de la Mănăstirea Cârțișoara și pe părintele profesor Ioan Ciungara, care încearcă să nu nedrep­tățească pe vreun copilaș, pentru că ei vin de la sute de kilometri și ar suferi toată viața pentru o nedreptate”, ne-a spus pr. paroh Octavian Smădu.

La final, copiii au primit premii și diplome din partea organizatorilor, iar Arhiepiscopia Si­biului a oferit tuturor participan­ților câte o carte de rugăciuni.

Sursa: Ziarul Lumina