Festivalul de toacă şi clopote de la Victoria

1573

Orașul Victoria din  județul Brașov, a  găzduit Festivalul Internațional de toacă și clopote `Cântecul care zidește” , eveniment  aflat la a XII-a ediție.  Acest concurs are o existență îndelungată,  prima ediție locală  având loc în anul 1995, după care a luat  amploare, devenind  național și apoi  internațional, nume  sub care s-a consacrat  în ultimii 12 ani.

Anul acesta, la festival au participat peste 80 de copii, cu vârste între 4 și 15 ani din toate provinciile istorice ale țării, precum și din străinătate. Astfel, au fost copii din Serbia de Răsărit, de pe Valea Timocului și din Gyula, Ungaria. Festivalul s-a desfășurat pe parcursul a trei zile, debutând cu Vecernia din seara zilei de 11 iulie, când s-au întâlnit și prezentat grupurile de participanți, copiii și preoții însoțitori, a continuat cu concursul din 12 iulie și s-a sfârșit, miercuri, 13 iulie cu împărtășirea impresiilor și vizite la obiectivele turistice din zonă, precum Mănăstirea Sâmbăta de Sus, Transfă­gărășanul etc.

Marți, 12 iulie, programul a debutat cu o defilare a grupurilor participante, pe un traseu care a cuprins primăria orașului Victoria și Casa de Cultură a orașului, unde după intonarea imnului național, concurenți și însoțitori, deopotrivă, s-au prins într-o horă a unirii. Copiii au îmbrăcat portul specific zonei de proveniență, a cărui autenticitate a constituit un element important în jurizarea finală.
Concursul de bătut toaca și clopotele s-a desfășurat în biserica cu hramul `Sfinții Împărați Constantin și Elena”, sub îndrumarea parohului Octavian Smădu, inițiatorul festivalului. Juriul a fost alcătuit din maica Parascheva de la Mănăstirea Cârțișoara, județul Sibiu, și părintele prof. Ioan Ciungara, din Copăcel, care au deliberat ținând seama de claritatea ritmică a isonului, de direcția de deplasare a ciocănelelor, precum și de ținuta concu­renților. Din partea Arhiepiscopiei Sibiului, diac. Gheorghe Malene, profesor la Seminarul Ortodox din Făgăraș, a ținut un scurt cuvânt de învățătură despre însemnătatea clopotului și al toacei în viața bisericii.
După acordarea premiilor, fiecare copil a fost răsplătit cu diplomă de participare, dulciuri, cărți și icoane, oferite de credincioși, care s-au alăturat părintelui Smădu și activității Bisericii, sprijinind această inițiativă.

Autor: Pr. Ovidiu Craiu