Filantropie și credință la Spitalul de Pneumoftiziologie din Brașov

504

Postul Mare a constituit pentru pacienții internați în Spitalul de Pneumoftiziologie din Brașov o perioadă de frumoasă și folositoare pregătire duhovnicească. Pe lângă sănătatea trupului, pe care o dobândesc aici, pacienții internați au acordat o atenție deosebită și sufletului, participând în număr mare la sfintele slujbe specifice acestei perioade prepascale, săvârșite în Capela cu hramul „Izvorul Tămăduirii” din incinta instituției medicale și la Sfânta Taină a Maslului, săvârșită pe 5 aprilie de un sobor de 5 preoți din Cercul Misionar – Pastoral „Spitale”.

Tot în cadrul parohiei a fost desfășurat un parteneriat liturgic – duhovnicesc cu elevii Seminarului Teologic „Dumitru Stăniloae” din Brașov. Aceștia au participat la Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfințite, au dat răspunsurile liturgice, iar prin prezența lor în mijlocul persoanelor suferinde, au adus o rază de bucurie și de mângâiere acestora, demersul constituind și pentru elevi un element de noutate și experiență pastorală în ceea ce privește pastorația bolnavilor, ei aflandu-se în perioada „Școala altfel”.

În cadrul spitalului sunt tratatți bolnavi cu diverse patologii din sfera aparatului respirator, în special patologie tuberculoasă. În marea lor majoritate, acești bolnavi sunt cazuri sociale, de aceea s-a acordat o atenție deosebită sprijinirii social – filantropice în cadrul spitalului. Pentru ameliorarea stării de sănătate și vindecarea  acestor pacienți este nevoie de o alimentație bogată caloric, lucru la care am încercat să contribuim și noi, prin iubirea și jertfelnicia credinciosilor noștri care dau dovadă de un mare spirit de jertfă și implicare în ajutorarea semenilor aflați pe patul de suferință.

Astfel, în fiecare sfârșit de săptămână, s-au desfășurat acțiuni sociale consistente financiar,  în cadrul carora s-a acordat masa de prânz tuturor pacienților internați, o atenție deosebită acordând sprijinirii cu alimente și produse de igienă a celor 24 de copii internați în Compartimentul de Pneumo – Pediatrie. Față de aceștia am avut  o atenție permanentă și susținută în tot cursul anului, nu doar în această perioadă.

Există o colaborare deosebită și fructuoasa cu Parohia „Sfântul Nicolae” din Dumbrăvița, județul Brașov, care prin pr. paroh  Ion Câmpeanu și credincioșii păstoriți sprijină financiar, periodic și sustinut, astfel încât s-a reușit implicarea în susținerea materială a pacienților din spital renovarea în totalitate a capelei.

Autor: pr. asistent medical, Bogdan George Brânzea