Grupul psaltic „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu, în vizită la Iași

575

Grupul psaltic „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu a dat răspunsurile liturgice la Sfânta Liturghie oficiată duminică, 24 martie, la Biserica „Sfântul Antonie cel Mare” din Iași, precum și la Sfânta Liturghie săvârșită la sărbătoarea Bunei-Vestiri în Catedrala Mitropolitană din Iași, unde coriștii sibieni au cântat alături de Corul „Byzantion” din cetatea Moldovei. Grupul psaltic „Sfântul Andrei Șaguna” a participat la slujbele religioase cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, iar coriștii sibieni și-au dorit ca prin aceste activități duhovnicești să aibă un schimb de experiență cu membrii cunoscutului cor psaltic din Iași.

„Prin aceasă deplasare la Iași s-a urmărit dobândirea unor experiențe care să stimuleze angrenarea iubitorilor de muzică psaltică în mai multe activități ale grupului. În urma acestei activități constatăm cu deosebită bucurie că în aceste zile am reușit să regăsim bucuria comuniunii cu frații de peste Carpați punând început bun unei viitoare colaborări prin intermediul cântului bizantin, care ne unește cu adevărat în Duhul Sfânt. Bucuria a fost cu atât mai mare cu cât am avut șansa de a performa în cele ale muzicii bizantine alături de marele prof. dr. Adrian Sîrbu, dirijorul Corului psaltic «Byzantion». Această deosebită activitate a trezit în noi dorința de a persevera și de a pătrunde mai adânc în tainele muzicii bizantine cât și dorința de a realiza cât mai des asemenea acțiuni îmbucurătoare și rodnice”, ne-a spus dirijorul corului psaltic sibian, George Florea.

Misiune și devoțiune

Grupul psaltic „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu a fost înființat în toamna anului 2009, sub ascultarea IPS Mitropolit Laurențiu. Grupul este format în mare parte de studenți ai Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu, iubitori ai muzicii psaltice și cu dorința de a promova această muzică bizantină și în Transilvania, unde se cântă muzica numită „cunțană”. Membrii grupul psaltic participă la numeroase evenimente şi manifestări liturgice, culturale, sociale şi filantropice, făcând misiune atât în zona Transilvaniei cât şi în celelalte eparhii din ţară sau străinătate.