Hram la „Biserica de pe Groapă” din Sibiu

1863

Hramul Bisericii „Buna Vestire” din Sibiu, istoricul locaș de cult cunoscut ca „Biserica de pe groapă”, a fost sărbătorit și în acest an prin liturghie arhierească. Slujba religioasă a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu, pr. prof. univ. dr. Nicolae Chifăr, vicarul eparhial, pr. Ilarie Benchea, protopopul de Sibiu, Ioan Coșa, slujitorii locașului de cult și alți preoți din parohii sibiene și nu numai.

Credincioșii din parohiile arondate acestei biserici emblematice pentru comunitatea sibiană au participat în număr mare la hramul bisericii și mulți dintre ei au primit Sfânta Împărtășanie. Răspunsurile liturgice au fost date de corul locașului de cult. În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Gheorghe Marinică Ghincea a fost hirotonit preot pentru Parohia Boarta, Protopopiatul Mediaș, județul Sibiu.

Maica Vieții

În cuvântul de învățătură IPS Mitropolit Laurențiu a vorbit credincioșilor despre praznicul Bunei Vestiri, când o cinstim pe Sfânta Fecioară Maria care a încuviințat lucrarea lui Dumnezeu de a trimite în pântecele ei pe Pruncul Hristos și s-a început astfel lucrarea de mântuire a omenirii.

„Maica Preacurată a înțeles de la început că trebuie să primească vestea cea mare, chiar dacă nu înțelegea taina nașterii mai presus de fire. A răspuns cu toată dragostea pe care numai o mamă poate să o poarte. De aceea astăzi toți ne îndreptăm spre aceste ființe binecuvântate de Dumnezeu care stau alături de noi și să le ajutăm pe ele ca să nu asculte și să permită abuzurile, propunerile și dorințele unora care nu cinstesc femeile. Dacă noi vom avea această grijă și o vom chema pe Maica Preacurată în ajutor, vom reuși să scădem mult numărul acțiunilor împotriva vieții”, a subliniat Părintele Mitropolit.

La final părintele Constantin Mitea, fost paroh al bisericii, iar acum preot pensionar și slujitor la acest locaș de cult, a primit distincția „Crucea șaguniană pentru clerici”. De asemenea, doi dintre parohii locașului de cult, părintele Ilie-Horia Arseniu și părintele Vasile Cheslerean, au fost hirotesiți iconomi. După cuvântul de mulțumire al părintelui Constantin Mitea și al preotului Vasile Cheslerean, care a transmis recunoștința comunităților parohiale față de IPS Mitropolit Laurențiu pentru că și în acest an a adus binecuvântare arhierească în ziua hramului, credincioșii s-au închinat capului Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei.