Hram la Biserica „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” și „Sfântul Mina” din Brașov

2226

Sute de credincioși din Brașov au participat la hramul Bisericii „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” și „Sfântul Mucenic Mina” din cartierul Noua. Sfânta Liturghie din ziua hramului a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului. În soborul slujitor s-au aflat protopopul de Brașov, Dănuț-Gheorghe Benga, parohii bisericii din cartierul Noua, pr. Cornel Toma și pr. Mircea Adam, precum și alți preoți de la parohiile din Brașov și din Arhiepiscopia Sibiului.

Mulți dintre credincioși au îmbrăcat straie populare și s-au închinat moaștelor Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei, aduse de la Catedrala mitropolitană din Sibiu.

În cuvântul de învățătură IPS Mitropolit Laurențiu le-a vorbit credincioșilor despre rolul foarte important pe care l-a avut Sfântul Ioan Botezătorul în opera de mântuire a lumii.

„Sfântul Ioan Botezătorul a fost trimisul Domnului ca model desăvârșit de ascetism și de smerenie. Biserica noastră îl cinstește ca pe Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului nostru Iisus Hristos și avem mai multe sărbători de cinstire a lui. Astăzi cinstim nașterea sa din părinții Zaharia și Elisabeta, care s-au rugat să le fie ridicată ocara venită din partea oamenilor, căci erau considerați pedepsiți de Dumnezeu pentru că nu aveau copii”, a spus ierarhul.

La finalul Sfintei Liturghii preotul Mircea Adam de la biserica brașoveană a fost hirotesit iconom stavrofor. Părintele Mircea Adam i-a mulțumit ierarhului pentru slujirea arhierească și a ținut la rândul său un cuvânt de învățătură.

Sărbătoarea s-a încheiat cu evocarea părintelui Ioan Popița, fost protopop de Brașov și cel care a înființat prima parohie în cartierul Noua și a început zidirea locașului de cult. Cuvântul de evocare a fost rostit de preotul Simion Cibian, cel care a continuat lucrarea părintelui Ioan Popița și este ctitor al bisericii împreună cu regretatul protopop.

Ierarhul și soborul slujitor a sfințit apoi monumentul închinat preotului Ioan Popița și preotesei Eleonora, ridicat în curtea bisericii la mormintele celor doi. S-a oficiat apoi un parastas, în prezența fiicei celor doi, doamna Lidia Popița-Stoicescu.