Hram la Biserica „Sfântul Mina” din Brașov

2813

Credincioșii din cartierul brașovean „Tractorul” au trăit clipe de mare bucurie duhovnicească la sărbătoarea Sfântului Mina, când locașul lor de cult ocrotit de acest mare mucenic al Bisericii și-a sărbătorit hramul. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhipiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, împreună cu un sobor de peste 45 de preoți și diaconi. Credincioșii au umplut biserica din cartier și au primit binecuvântarea arhierească, mulți dintre ei împărtășindu-se cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos.

Răspunsurile liturgice au fost date de grupul „Anatoly” din Brașov. În soborul slujitor s-au aflat protopopul de Brașov, Gheorghe-Dănuț Benga, protopopul de Făgăraș 1, Marius Corlean, protopopul de Făgăraș 2, Ion Tărcuță și mulți slujitori din Brașov, din Țara Făgărașului și din alte comunități ale Arhiepiscopiei Sibiului.

În cuvântul de învățătură, IPS Mitropolit Laurențiu a vorbit despre virtuțile și credința Sfântului Mare Mucenic Mina, un model de viețuire creștină și de jertfelnicie.

„Sfântul Mina a trăit la sfârșitul secolului al III-lea și începutul secolului al IV-lea. În perioada persecuției lui Dioclețian și-a dat viața pentru Hristos. Putea să scape foarte ușor, fiind militar, dar văzând că la o ceremonie înpăratul a cerut să i se aducă lui jertfă ca unui zeu, atunci el s-a declarat creștin, știind ce i se va întâmpla. Și-a dat viața pentru Hristos și de aceea și lucrările pe care Dumnezeu le împlinește prin mijlocirile acestui sfânt sunt mari. Credincioșii îl consideră un sfânt protector, un sfânt care încearcă să îndrepte fărădelegile din lumea aceasta”, a spus ierarhul.

Nou paroh la Biserica „Sfântul Mina”

La finalul Sfintei Liturghii ierarhul a instalat noul preot al Parohiei Brașov-Tractorul V, părintele Nicolae Lie, care va sluji de acum înainte la această biserică împreună cu părintele Mircea Leb. Ierarhul i-a înmânat noului paroh Evanghelia, Sfânta Cruce și o cheie, prezentându-l credincioșilor și îndemnându-l să fie și în această comunitate un bun păstor și un vrednic slujitor al Bisericii, așa cum a fost timp de mai mulți ani la Făgăraș.

Părintele Nicolae Lie i-a mulțumit ierarhului și tututor celor care i-au stat aproape până în prezent și a făgăduit că va lucra neîncetat în noua comunitate încredințată pentru mântuirea sufletelor credincioșilor.

„Dezideratul meu la acest început de drum este ca, împreună cu părintele Mircea să reușim să aducem la biserică cât mai mulți oameni, să ne constituim într-o comunitate închegată, unită, puternică, capabilă să dea mărturie despre bucuriile credinței, lăsându-ne antrenați în acea lucrare a Bisericii la care suntem chemați, pe de–o parte să ne împărtășim de harul divin prin Sfintele Taine, iar pe de altă parte să dăm mărturie despre Hristos  în societate, prin viața și faptele noastre”, a spus părintele Nicolae Lie.