Hram la Biserica „Sfântul Nicolae” din Șcheii Brașovului

1094

Biserica „Sfântul Nicolae” din Șcheii Brașovului și-a sărbătorit hramul din acest an prin Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, împreună cu un sobor de preoți din care au făcut parte consilierul social eparhial, pr. Ciprian Cândea, protopopul de Brașov, Dănuț-Gheorghe Benga, slujitorii locașului de cult și alți preoți din Țara Bârsei.

Credincioșii au participat în număr mare la slujba de hram și au primit binecuvântare de la ierarh. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul „Anatoly”, iar în cadrul slujbei religioase teologul Ovidiu Gheorghe a fost hirotonit diacon. De asemenea, diaconul Ciprian Nistor a fost hirotonit preot pentru capela Universității „Transilvania” din Brașov.

„Modelul binefacerii”

În cuvântul de învățătură IPS Mitropolit Laurențiu a vorbit despre viața Sfântului Ierarh Nicolae, un model de blândețe și bunătate pentru fiecare credincios.

„Sfântul Ierarh Nicolae nu și-a distrus averea, nu și-a cheltuit-o asemenea fiului risipitor, ci a înmulțit-o în ceruri, în așa fel încât el este acum modelul binefacerii, este Sfântul luminat, Sfântul deosebit, luat ca model în tot binele pe care îl facem noi, chiar dacă am încercat să laicizăm sărbătoarea sa. Este bine să avem înăuntrul ființei noastre datoria de a face bucurie altora. Când facem o faptă bună, împlinim o întreită bucurie: lui Dumnezeu în primul rând apoi celui care dăruim și nu ne gândim aici doar la faptele materiale, ci și la cele spirituale, care sunt mai de preț decât darurile materiale, iar apoi fapta noastră aduce bucurie propriei noastre ființe”, a subliniat ierarhul.

La final, preotul militar Bogdan Ciprian Oancea și preotul de la Jandarmeria Brașov, Ion Epaminond Boroș, au fost hirotesiți iconomi stavrofori. Ierarhul a oferit apoi distincția „Crucea Șaguniană” părintelui Cristian Muntean, directorului Colegiului Național „Andrei Șaguna”, prof. Dorel Agache și comandantului Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Brașov, col. Ioan Stelian Rechițean.

Sărbătoarea hramului s-a încheiat cu un cuvânt de mulțumire venit din partea pr. Vasile Prodea și cu un parastas pentru ctitorii bisericii, preoții slujitori și credincioșii trecuți la Domnul. Credincioșii au avut posibilitatea să cinstească moaștele Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei.