Hram la Capela „Sfânta Filofteia” din Sibiu

331

Foarte mulți credincioși s-au adunat în data de 7 decembrie la Capela „Sfânta Muceniță Filofteia” din Sibiu pentru a se bucura de Sfânta Liturghie oficiată de un sobor de preoți condus de Preasfințitul Ilarion Făgărăşanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului. Ziua de sărbătoare a făcut ca micul lăcaș de cult, care și-a serbat al 29-lea hram de la sfințire, să devină neîncăpător. Părintele Episcop a fost înconjurat de un frumos sobor de slujitori din care au făcut parte preoții Adrian Răduleț, Teodor Răduleț, Ioan Oană, precum și diaconul Sebastian Bratu.

Lăcașul de cult este singurul din Arhiepiscopia Sibiului care poartă hramul Sfintei Mucenițe Filofteia și adună în fiecare an, pe 7 decembrie, un număr impresionant de credincioși aici pe strada George Bacovia pentru a se ruga Sfintei Mucenițe ale cărei moaște se află la Curtea de Argeș. Capela „Sfânta Filofteia” este ctitoria părintelui Aurel Răduleț, făcută în casa donată Bisericii de către soții Traian și Victoria Jurcă, doi credincioși în vârstă, care n-au avut copii și astfel din evlavie pentru părintele Arsenie Boca au ales să doneze casa proprie, retrăgându-se într-o căsuță din spate și continuând să slujească lui Dumnezeu până la moarte. Capela a fost înzestrată cu toate cele necesare slujirii, fiind pictată de soții Virgil și Livia Pavel din Sibiu, slujindu-se Sfânta Liturghie și Vecernia miercurea, vinerea, în fiecare duminică și de sărbători. Este aproape o tradiție prezența ierarhului la Sfânta Liturghie a hramului acestei Biserici, văzându-se astfel purtarea de grijă a Sfintei Filofteia. Pentru toate binefacerile soborul de preoți și diaconi în frunte cu Preasfinția Sa Ilarion Făgărășanul, a mulțumit lui Dumnezeu, pomenindu-i la Sfânta Liturghie dar și la parastasul ce a urmat și pe ctitorii capelei: părintele Aurel și credincioșii Traian și Victoria, dând slavă lui Dumnezeu pentru toate.

În cuvântul de învățătură Preasfinția Sa a spus credincioșilor prezenți că Sfânta Muceniță Filofteia a îmbrăcat trei virtuți: fecioria, milostenia și mucenicia. Părintele Episcop a remarcat că în zilele noastre cu greu mai putem vorbi despre feciorie în rândul tinerilor, având în vedere că Însuși Mântuitorul Hristos S-a născut din fecioara Maria. De asemenea milostenia de care a dat dovadă Sfânta Filofteia este soră geamănă cu fecioria, făcând trimitere la pericopa Evanghelică a celor 10 fecioare. Vorbind despre mucenicie Preasfinția Sa a menționat că tânăra fecioară făcând bine celor necăjiți și oropsiți și-a dat viața pentru aceste fapte bune. Este bine să luăm aminte și să învățăm de la înaintașii noștri, așa cum Sfântul Domnitor Neagoe Basarab a adus în Țara Românească moaștele Sfintei Filofteia pentru care a și zidit o catedrală unde se află și astăzi.

„Să imităm și noi ceea ce au făcut sfinții, fiecare la măsura sa, încercând să fim mai buni, să ajutăm pe cel de lângă noi, iar milostenia nu constă numai în a da bunuri altora, ci și în a da un sfat sau o vorbă bună celor apropriați. Mulțumim Înaltpreasfințitului nostru Mitropolit Laurențiu care a binecuvântat ca în această frumoasă zi să vin la Capela închinată Sfintei Filofteia , să ne rugăm împreună. Mulțumesc părinților care m-au invitat și nu în ultimul rând dumneavoastră care a-ți venit în număr mare, chiar dacă sărbătoarea este în timpul săptămânii. Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toți”, a încheiat cuvântul Preasfinția Sa.

Părintele Adrian Răduleț a mulțumit lui Dumnezeu pentru toate Preasfinției Sale pentru împreuna slujire și le-a vorbit credincioșilor despre cinstirea acestei copile, o copilă Sfântă, „Sfântulița”, după cum mai este numită Sfânta Muceniță Filofteia de la Curtea de Argeș.

„Prin această cinstire nu facem nimic decât să împlinim cuvântul lui Dumnezeu de a fi cinstitori de plăcuții Săi, de Sfinți, de apropiații Lui. Mulțumim Înaltpreasfințitului Mitropolit Laurențiu care a binecuvântat împreuna noastră slujire și trebuie să vă spun că Părintele nostru Mitropolit trăiește de multe ori cu nostalgia locului acestuia, ca unul care a slujit nu o dată ci de mai multe ori, spunând că are dorința de a reveni aici să slujească”, a spus părintele Răduleț, care a oferit Părintelui Episcop din partea comunității o icoană cu Sfânta Muceniță Filofteia pentru a-i fi ocrotitoare și sprijinitoare în viață.

La final Preasfințitul Ilarion a miruit credincioșii, iar părintele Adrian a împărțit iconițe pentru ca cei prezenți să își aducă aminte de această zi binecuvântată.

Autor: ierod. Ciprian Păsărică