Hram la Catedrala episcopală din Miercurea Ciuc

1348

Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului a liturghisit în Duminica a 19-a după Rusalii la Catedrala episcopală din Miercurea Ciuc. În această duminică s-a cinstit și Acoperământul Maicii Domnului, iar clerul și credincioșii din Episcopia Covasnei și Harghitei prăznuiesc în această zi hramul catedralei episcopale. Și la hramul din acest an credincioșii au participat în număr mare, au îmbrăcat hainele tradiționale românești și i-au întâmpinat pe ierarhii care au liturghisit la această zi de sărbătoare. Alături de IPS Mitropolit Laurențiu s-au aflat Preasfințitul Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitului Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, Preasfințitul Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei și Preasfințitul Damaschin Dorneanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

În sobor s-au aflat și numeroși preoți și diaconi, veniți pentru acest eveniment din toate colțurile eparhiei.

După Sfânta Evanghelie, Preasfințitul Părinte Siluan a explicat celor prezenți învățăturile transmise de textul biblic rânduit să se citească în această duminică.

De asemenea IPS Mitropolit Laurențiu a vorbit despre importanța cinstirii Maicii lui Dumnezeu, grabnic mijlocitoare pentru cei care se roagă Fiului ei, argumentând că cinstirea locală arătată acesteia nu este decât oglindă a credinței bimilenare a poporului roman. Părintele Mitropolit a rostit o rugăciune de binecuvântare a lucrărilor care s-au efectuat la Catedrala episcopală.

La finalul Sfintei Liturghii, PS Episcop Andrei a mulțumit distinșilor oaspeți, ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, clerului, obștilor monahale, autorităților locale și centrale, precum și credincioșilor, care reprezintă icoana vie a unei Biserici dinamice, și pline de râvna credinței.

Distincții și binecuvântare

În acest cadru festiv a avut loc și ultima etapă a Proiectului „Drumul către lumină”al Asociației Social-Educative „Andrei Șaguna”, desfășurat în parteneriat cu Episcopia Covasnei și Harghitei, prin Departamentul pentru cateheză și activități cu tineretul, ce-și desfășoară activitatea cu binecuvântarea acesteia, și prin cofinanțare de la Consiliul Județean Harghita. Proiectul se află la a doua ediție și în cadrul acestuia 20 de tineri au devenit mici pelerini ai mănăstirilor din județul Covasna. PS Andrei a acordat acestora o diplomă de participare, binecuvântându-i spre lucrarea faptelor credinței curate.

Domnului General de Brigadă (în rezervă) Marius Giurcă, fost comandant al Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil  Bădulescu din Miercurea Ciuc i-a fost acordată distincția „Crucea Șaguniană pentru mireni”, din partea IPS Mitropolit Laurențiu.

Răspunsurile la strană au fost date de corala Psalmodia Transylvanica, a Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

Sursa: www.episcopiacvhr.ro