Hram la Mănăstirea „Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus

2078

Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii a adunat și în acest an mulțimi de pelerini din Transilvania și din alte părți ale țării la Mănăstirea „Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus, județul Brașov. Credincioșii au avut posibilitatea să participe la programul liturgic al zilei de hram care a început cu slujba de sfințire a apei oficiată la fântâna din incinta așezământului monahal. Soborul slujitor a fost condus de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, alături de care s-a aflat Preasfințitul Ilarion Făgărășanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului. În sobor s-au aflat starețul mănăstirii, arhimandritul Atanasie Roman, prodecanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu, pr. prof. univ. dr. Aurel Pavel, protopopi, ieromonahi și preoți de la parohiile din Țara Făgărașului și din alte părți ale Ardealului.

După sfințirea apei a urmat Sfânta Liturghie oficiată la altarul din pădurea din apropierea mănăstirii. Credincioșii au primit în număr mare împrătășirea cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos și au avut posibilitatea să se închine moaștelor Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei, aduse de la Catedrala mitropolitană din Sibiu.

„Un izvor de tămăduire”

În cuvântul de învățătură, IPS Mitropolit Laurențiu a vorbit despre marele praznic al Izvorului Tămădurii, când suntem chemați să ne curățim sufletele prin rugăciunile Bisericii către Maica Domnului.

„În această perioadă a Săptămânii Luminate, când Mântuitorul se arată ucenicilor Săi, când Mântuitorul Însuși a călătorit împreună cu Luca și Cleopa și li s-a descoperit celor doi la cina din Emaus, în această perioadă a bucuriei avem o sărbătoare a Maicii Preacurate. Sărbătoarea Izvorului Tămădurii vine să completeze bucuria pascală. Multe minuni ale Maicii Preacurate sunt cunoscute și ne sunt arătate nouă dacă suntem credincioși și apropiați ei și cerem de la ea mijlocire înaintea lui Dumnezeu în momente ale vieții noastre. Maica Preacurată, Mijlocitoarea, cea care L-a purtat în pântecele ei pe Izvorul Sfințeniei, a devenit și ea un izvor de tămăduire. Maica Preacurată este cinstită astăzi în deplinătatea cinstirii ei”, a subliniat ierarhul.

Hramul mănăstirii de la poalele Munților Făgăraș s-a încheiat cu slujba Sfântului Maslu oficiată tot la altarul de vară al așezământului monahal.