Hram la Mănăstirea „Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus

1881

Pelerini din întreaga țară, credincioși din satele Țării Făgărașului și numeroși oaspeți au participat miercuri, 15 august, la hramul Mănăstirii „Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus, județul Brașov. Praznicul Adormirii Maicii Domnului i-a adunat pe credincioși în jurul vechiului așezământ monahal de la poalele Munților Făgăraș cu nădejdea de a primi binecuvântare cerească și ajutor în viețile lor.

Programul liturgic din ziua de hram a început cu sfințirea apei la fântâna din incinta mănăstirii, locul unde zi de zi poposesc pelerini pentru a gusta din această apă despre care se crede că este vindecătoare și aduce alinare sufletească și trupească. Slujba de sfințire a apei a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, împreună cu Preasfințitul Ilarion Făgărășanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului și un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte starețul mănăstirii, arhimandritul Atanasie Roman, ieromonahi, protopopi și preoți din parohii ale Arhiepiscopiei Sibiului.

După slujba de sfințire a apei a urmat Sfânta Liturghie, oficiată de sobor la altarul de vară al mănăstirii, aflat în pădurea din vecinătate.

În cadrul Sfintei Liturghii, ierodiaconul Nicolae Danco de la Mănăstirea „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Poiana Brașov a fost hirotonit ieromonah.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Timotei Popovici” a Catedralei mitropolitane din Sibiu, dirijată de pr. lect. univ. dr. Dan Alexandru Streza.

„Un praznic al frumuseții maternității”

Cuvântul de învățătură de la Sfânta Liturghie a fost rostit de pr. conf. univ. dr. Constantin Necula de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu.

„Adormirea Maicii Domnului este un praznic al frumuseții maternității și al frumuseții femeii în Biserică. Astăzi prăznuim o femeie cu totul specială, primul om pomenit în Crez, căci spunem în Crez că din Fecioara Maria Mântuitorul născându-Se se face astfel înaintea noastră model de mântuire. Maica Domnului poartă cu sine această taină a împlinirii Scripturii, a împlinirii tuturor profețiilor din Vechiul Testament, începând cu cea mai grea dintre toate și anume că sămânța femeii va zdrobi capul șarpelui. Maica Domnului este cea care prin aducerea Mântuitorului în mijlocul lumii căzute zdrobește prin călcâiul său șarpele”, a spus părintele Necula.

La finalul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Laurențiu i-a binecuvântat pe credincioșii veniți în număr mare la hramul mănăstirii făgărășene și a vorbit despre cinstirea Maicii Domnului în Biserica Ortodoxă și despre mijlocirea ei pentru oameni înaintea Fiului ei.

„Maica Domnului și astăzi a vărsat lacrimi pentru noi. Întrebarea este: noi ce facem? Noi pentru ce vărsăm lacrimi când suntem supărați și nu știm cum să ne schimbăm sau să ne îndreptăm supărarea? Câte lacrimi de pocăință, câte lacrimi de smerenie, câte lacrimi de responsabilitate vărsăm noi? Uneori, da, plângem, dar de foarte multe ori, luați cu valurile vieții, uităm de Maica Domnului”, a spus ierarhul.

Hramul s-a încheiat cu slujba Sfântului Maslu la care preoții și credincioșii s-au rugat pentru sănătate trupească și pentru iertarea păcatelor.