Hram la Mănăstirea „Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus

1721

Praznicul Izvorului Tămăduirii adună an de an mulțimi de pelerini la Mănăstirea „Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus, județul Brașov, pentru a sărbători unul dintre hramurile acestui istoric așezământ monahal așezat la poalele Munților Făgăraș. Și în acest an credincioșii au participat în număr mare la hramul mănăstirii și s-au rugat în cadrul slujbelor cuprinse în programul liturgic din această zi. La vechea fântână a mănăstirii a fost oficiată slujba de sfințire a apei de un sobor de preoți și diaconi condus de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, alături de Preasfințitul Ilarion Făgărășanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului. Credincioșii au luat apa sfințită pentru a gusta din ea și pentru a-și binecuvânta casele și gospodăriile.

După slujba de sfințire a apei, ierarhii și soborul slujitor au sfințit noul lumânărar al mănăstirii. A urmat apoi Sfânta Liturghie oficiată la altarul din pădurea apropiată de mănăstire. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Armonia” din Constanța.

„Grădini ale Maicii Domnului”

În cuvântul de învățătură IPS Mitropolit Laurențiu a vorbit pe larg credincioșilor despre sărbătoarea Izvorului Tămăduirii și despre Săptămâna Luminată. Ierarhul i-a îndemnat pe credincioșii prezenți să o cinstească pe Maica Domnului așa cum se cuvine pentru a dobândi mijlocirea ei înaintea Tronului ceresc.

„Maica Domnului este ce mai apropiată de Fiul lui Dumnezeu, este mijlocitoare pentru noi, Îl poartă pe Hristos pe brațul drept și cu brațul stâng ni-L arată ca Mântuitor în icoana Sa. Dacă vom înălța cu toții o rugăciune către Maica Preacurată, din Izvorul Tămăduirii va revărsa asupra noastră liniște, pace, mulțumire, bucurie, împăcare. Trebuie să ne asumăm fiecare dintre noi starea în care suntem și responsabilitatea pe care o avem de împlinit și să-I mulțumim lui Dumnezeu pentru toate, dorind mai bine. Nu este nevoie să trăim în autosuficiență, să fim indiferenți, de aceea ne rugăm pentru mai binele nostru, pentru mai binele credincioșilor care vin la mănăstirile noastre, grădini ale Maicii Domnului”, a subliniat ierarhul.

Programul liturgic de la hramul mănăstirii făgărășene s-a încheiat cu slujba Sfântului Maslu. Mulțumirile obștii mănăstirești pentru prezența și la acest hram au venit prin starețul așezământului monahal, arhimandritul Atanasie Roman.