Hram la Mănăstirea „Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus

1594

La praznicul Adormirii Maicii Domnului din acest an, mulţimi de pelerini din întreaga ţară şi de credincioşi Ardeal au venit la Mănăstirea „Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus, judeţul Braşov, pentru a participa la slujbele religioase oficiate la hramul istoricului așezământ monahal de la poalele Munților Făgăraș. Sărbătoarea hramului a început cu o seară înainte de praznic, când s-a oficiat slujba Vecerniei și s-a cântat Prohodul Maicii Domnului, iar credincioşii au primit binecuvântare şi har de la soborul slujitor.

 În ziua de hram, așa cum este tradiția,  Înaltpreasfinţitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului a oficiat slujba sfințirii apei la izvorul din curtea mănăstirii. Alături de ierarh s-au aflat Preasfinţitul Ilarion, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului şi numeroşi preoţi şi diaconi. Sfânta Liturghie a fost oficiată de cei doi ierarhi şi soborul de preoți și diaconi la altarul de vară din pădurea apropiată de mănăstire. Răspunsurie liturgice au fost date de Corul „Timotei Popovici” al Catedralei mitropolitane din Sibiu, dirijat de diac. Dan Alexandru Streza.

“Înconjuraţi de o mare mulţime de credincioşi, am slujit împreună cu Preasfinţitul Părinte Episcop Ilarion şi cu o mulţime de preoţi la hramul sfintei mănăstiri de la Sâmbăta de Sus. Credincioşilor noştri le-am oferit apa sfinţită în această zi de mare sărbătoare. I-am binecuvântat pe toţi credincioşii care au venit într-un număr impresionant de mare, i-am binecuvântat pe toţi cei care poartă numele Sfintei Fecioare Maria şi i-am îndemnat să respecte, să preţuiască şi mai ales să se bucure de cele trei însuşiri ale Maicii Preacurate marcate pe diademele de pe icoana sa, ca Născătoare de Dumnezeu, ca Pururea Fecioară şi mai cinstită decât îngerii şi decât toţi sfinţii”, a spus IPS Mitropolit Laurenţiu.

Pelerinii veniți din întreaga țară s-au rugat Maicii Domnului pentru ajutor şi ocrotire cerească.

La final, așa cum este tradiția, a fost oficiată slujba Sfântului Maslu, iar credincioșii au fost unși cu untdelemn sfințit.