Hram la Mănăstirea „Colțul Chiliilor”, județul Brașov

625

Mănăstirea de la „Colțul Chiliilor” aflată lângă orașul Zărnești, județul Brașov, și-a serbat hramul, avându-l ca ocrotitor pe Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon. Cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Ilarion Făgărășanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, a săvârșit Sfânta Liturghie alături de părintele stareț protosinghel Emilian Kadar, arhimandritul Hristofor Bucur, starețul mănăstirii „Sfântul Ioan Botezătorul” din Stațiunea Poiana Brașov precum și cu alți slujitori ai sfintelor altare.

În cuvântul de învățătură rostit în cadrul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Ilarion Făgărășanul a vorbit celor prezenți despre viața Sfântului Pantelimon, precizând că acesta a trăit în cetatea Nicomidia, din Asia Mică, pe timpul împăratului Maximian (286-305). Tatăl său a fost senator păgân pe nume Eustorgiu, iar mama sa era creștină și se numea Euvula. Ei l-au numit pe copilul lor Pantoleon, care se tâlcuiește „cu totul leu”. De tânăr a învățat filosofia și meșteșugul doctoricesc. De la bătrânul preot Ermolae, tânărul Pantoleon a învățat tainele credinței și a înțeles puterea de vindecare a lui Hristos. Plecând într-o zi de la Ermolae, Pantoleon a găsit pe drum un copil care tocmai murise, mușcat de o viperă și rugându-se Mântuitorului, îndată copilul a înviat. Uimit de puterea lui Hristos, Pantoleon s-a întors la Ermolae, a primit botezul și s-a împărtășit cu Sfintele Taine. Auzind acestea, împăratul a poruncit să fie adus la judecată și, pentru că sfântul n-a încetat să-L mărturisească pe Iisus Hristos, l-a chinuit cumplit, apoi l-a osândit la moarte prin tăierea capului cu sabia. Înainte de a fi martirizat, a auzit glas din ceruri care i-a schimbat numele în Pantelimon, adică „cel cu totul milostiv”. Atunci, mucenicul a întins de bunăvoie gâtul spre sabie și i s-a tăiat capul în ziua de 27 iulie. Sfântul Pantelimon a făcut minuni atât în timpul vieții cât și după ce a trecut la cele veșnice. Părintele Episcop a subliniat faptul că și noi astăzi avem datoria să avem acea credință puternică, căci cu cât înaintăm în viață, credința scade, se stinge este tot mai neputincioasă. Trebuie să ne întărim credința, prin faptele dragostei, iertării și milosteniei pe care trebuie să le facem.

„Înaltpreasfințitul părinte Mitropolit Laurențiu trimite binecuvântări arhierești părintelui stareț, părinților de la această mănăstire, credincioșilor care veniți aici și vă rugați cu atâta osteneală, iar prin aceasta vă arătați credința către Dumnezeu, către Sfântul Pantelimon, care sigur se roagă pentru noi mai ales în această zi în care Biserica îl pomenește. Mulțumim părintelui stareț de la Poiana Brașov, părintelui Teofil de la mănăstirea «Sfântul Nicolae» de la Predeal și a tuturor celor împreună slujitori și tuturor celor care a-ți venit să ne rugăm astăzi aici la mănăstirea «Colțul Chiliilor». Dumnezeu să vă răsplătească osteneala, să vă binecuvânteze pe toți”, a spus ierarhul.

Apoi a spus câteva cuvinte și părintele stareț protosinghel Emilian Kadar mulțumind Preasfințitului părinte Ilarion pentru cuvântul de învățătură, pentru prezența și slujirea la această mănăstire, precum și tuturor celorlalți părinți slujitori.

La final Părintele Episcop Ilarion a miruit pe toți credincioșii prezenți la Sfânta Liturghie.

Autor: ierod. Ciprian Păsărică