Hram la Mănăstirea „Înălţarea Sfintei Cruci” din Sădinca, judeţul Sibiu

2045

Mănăstirea „Înălţarea Sfintei Cruci” de la Sădinca, judeţul Sibiu, s-a aflat în sărbătoare sâmbătă, 14 septembrie, în ziua de hram. Credincioşii din satele apropiate mănăstirii şi pelerini din mai multe părţi ale ţării au participat şi în acest an în număr mare la sărbătoarea hramului de la mănăstirea care a readus la viaţă vechiul sat sibian. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, care a săvârşit înainte de slujba religioasă şi rânduiala tunderii în monahism pentru un vieţuitor al aşezământului, monahul Atanasie.

În soborul slujitor s-a aflat vicarul-administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, arhimandritul Ioachim Tomoiagă, prodecanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu, pr. prof. univ. dr. Aurel Pavel, protopopul de Sălişte, Petru-Toader Damian şi alţi slujitori ai sfintelor altare.

În cadrul Sfintei Liturghii teologul Florin Bleoca a fost hirotonit diacon.

Cuvântul de învăţătură de la Sfânta Liturghie a fost rostit de arhimandritul Ioachim Tomoiagă. Părintele vicar-administrativ le-a vorbit credincioşilor despre praznicul din 14 septembrie şi însemnătatea acestuia pentru viaţa duhovnicească a credincioşilor.

„Sfânta Cruce este păzitoarea noastră a tuturor, este peniţa cu care a semnat Dumnezeu actul de mântuire, de izbăvire a omenirii întregi de sub păcatul strămoşesc. Aşa cum spune Însuşi Mântuitorul în dialogul cu Nicodim pe care l-am auzit în Evanghelia din Duminica dinaintea Sfintei Cruci, El a venit şi S-a răstignit pe Cruce pentru noi şi pentru a noastră mântuire pentru ca «tot cel ce crede să nu piară, ci să aibă veşnică». De aceea, Mântuitorul Hristos, cât a fost pe pământ, n-a condamnat pe nimeni la eterna muncă, n-a condamnat pe nimeni la chinurile cele veşnice, pentru că a venit să izbăvească pe om de sub păcatul strămoşesc şi, iată, Crucea, din element de tortură şi de ocară, a devenit act de izbăvire şi de mântuire. Pentru noi şi pentru a noastră mântuire Dumnezeu a săvârşit pe această Cruce cel mai mare act de dragoste pe care l-a săvârşit vreodată, care s-a întâmplat vreodată în întreg universul, ca noi toţi închinându-ne Crucii să credem în puterea lui Dumnezeu în viaţa noastră”, a subliniat părintele Ioachim Tomoiagă.

Crucea: putere şi ocrotire

La finalul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Laurenţiu i-a binecuvântat pe credincioşii şi pelerinii veniţi la Sădinca şi le-a vorbit despre ocrotirea adusă de Sfânta Cruce pentru cei care se închină acesteia şi Îl cinstesc pe Hristos Mântuitorul, Cel care S-a jertfit pe Cruce pentru mântuirea noastră.

„Binecuvântarea lui Dumnezeu a venit asupra noastră astăzi, în ziua marelui praznic al Înălţării Sfintei Cruci, zi care se aseamănă cu Vinerea Mare, Vinerea Pătimirilor Mântuitorului Iisus Hristos, pentru că există o legătură între lucrarea pe care a săvârşit-o Mântuitorul Iisus Hristos, adică jertfa de pe Cruce şi altarul jertfei, Crucea. Ea este de viaţă făcătoare, semn de biruinţă, putere pentru fiecare dintre noi şi mai ales ocrotitoarea împotriva tuturor năvălilor potrivnicului vrăjmaş. Nu ne putem lipsi de această armă duhovnicească în fiecare clipă a vieţii noastre. Crucea este înţeleasă ca jertfă săvârşită de Mântuitorul Iisus Hristos, dar şi ca suferinţă a noastră urmându-i lui Hristos, pentru că toţi avem de purtat crucea noastră. Mai apoi, Crucea este înţeleasă şi ca semn de biruinţă”, a subliniat ierarhul.

Stareţul mănăstirii, ieroschimonahul David Stoica le-a mulţumit în încheiere ierarhului, preoţilor, oficialităţilor şi tuturor credincioşilor veniţi şi în acest an la hramul de la Sădinca.

Pelerinii şi credincioşii s-au închinat în această zi la racla în care se păstrează capul Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei, adusă de la Catedrala mitropolitană din Sibiu.