Hram la Mănăstirea Măgura-Jina

1365

Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului” de la Măgura-Jina, județul Sibiu, şi-a sărbătorit miercuri, 12 iulie, cel de-al doilea hram, al icoanei „Prodromiţa”. Sfânta Liturghie din ziua de hram a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, alături de care s-au aflat mai mulţi ieromonahi, protopopul de Sălişte, Petru-Toader Damian, precum şi mulţi slujitori ai sfintelor altare din comunităţile apropiate de mănăstire.

Sărbătoarea hramului din acest an de la Măgura-Jina a fost încununată prin sfințirea altarului de vară ridicat în incinta așezământului monahal. Sluba de sfințire a fost oficiată de IPS Mitropolit Laurențiu.

„Maica Preacurată ne-a ajutat și ne-a ocrotit ca să săvârșim Sfânta Liturghie și să sfințim altarul de vară pe care părintele Nicon cu maica stareță Olimpiada l-au ridicat pentru ca la slujbele de vară și la hramuri să se poată săvârși Sfânta Liturghie pentru toată lumea. Iată și astăzi au venit foarte mulți credincioși la hramul paraclisului, icoana «Prodromița». Se poate dovedi prin aceasta că Maica Preacurată este ocrotitoarea noastră și credincioșii au o mare evlavie față de Maica Domnului, față de Mama mamelor noaste, față de Fecioara Maria. Le-am prezentat credincioșilor scurta istorisire despre icoana aceasta, dar mai ales atitudinea, starea sufletească, pietatea pe care trebuie să le aibă fiecare credincios față de Maica Preacurată în momentul în care se roagă în fața icoanei, chipul Maicii Domnului fiind împodobit cu trei diademe, care reprezintă cele trei mari însușiri ale ei: Născătoare de Dumnezeu, Pururea Fecioară și mai cinstită decât îngerii și toți sfinții. Maicii Precurate ne rugăm ca să ne ocrotească pe noi toți și icoana Prodromița pe care am cinstit-o astăzi, cinstind-o pe Maica Domnului, a făcut ca sărbătoarea aceasta să se transforme într-o bucurie aici, lângă Jina, sus pe culme, unde sunt mulți păstori și credincioși din această comună care viețuiesc în condiții deosebite dar privesc cu dragoste și ajutor spre viețuitorii acestei mănăstiri. De aceea i-am și cinstit pe cei care au contribuit la înălțarea și zidirea acestui altar de vară este zidit din piatră și lemn într-un mod cu totul special ca să exprime dragostea și adorarea pe care noi o acordăm lui Dumnezeu și preacinstirea Maicii Preacurate”, a spus IPS Mitropolit Laurențiu.

Distincții și binecuvântare

Aşezământul monahal de la Măgura-Jina, situat la graniţa dintre Arhiepiscopia Sibiului şi Arhiepiscopia Alba Iulie a fost înființat în anul 1993 și deși este așezat într-un loc destul de greu accesibil credincioșii vin aici în număr mare pentru a se ruga și pentru a primi binecuvântare.

„Mănăstirea Măgura-Jina este siuată la o altitudinea de 1180 de metri pe teritoriul comunei Jina. Avem al doilea hram icoana Maicii Domnului «Prodromița» și datorită faptului că în ultimii ani au început să vină tot mai mulți credincioși, la sfatul Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Laurențiu am primit binecuvântarea de a ridica un altar de vară pe care l-am zidit din piatră cu ajutorul credincioșilor care au avut bunăvoința și dragostea să ne sprijine. Am început lucrările în iunie anul trecut și acum a fost sfințit de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit. Mulțumim tuturor care au contribuit cu mult sau puțin, cu toată dragostea lor, spre slava lui Dumnezeu”, ne-a spus stareța mănăstirii, monahia Olimpiada Barbu.

La final ierarhul a oferit distincția „Crucea Șaguniană pentru mireni” domnului Vasile Beschiu, primarul comunei Jina și domnului Constantin Socol. De asemenea ierarhul a acordat mai multe acte de cinstire celor care sprijină activitatea acestui așezământ monahal.