Hram la Mănăstirea Soborul Sfinților Apostoli” din Bran

1221

În Duminica Sfinților Români mulțimi de pelerini au urcat la Mănăstirea „Soborul Sfinților Apostoli” aflată în apropiere de localitatea Șimon din Ținutul Branului, județul Brașov. În această zi mănăstirea și-a sărbătorit și hramul, iar Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului. Ierarhul a liturghisit împreună cu un sobor din care au făcut parte vicarul eparhial al Arhiepiscopiei Sibiului, arhimandritul Ioachim Tomoiagă, duhovnicul mănăstirii, protosinghelul Policarp Stoian, protopopul de Brașov, Dănuț-Gheorghe Benga și alți slujitori ai sfintelor altare.

Cuvântul de învățătură de la Sfânta Liturghie a fost rostit de arhimandritul Ioachim Tomoiagă, iar credincioșii prezenți și obștea de maici au avut posibilitatea să asculte tâlcuirea Evangheliei citite la Sfânta Liturghie, text scripturistic în care se prezintă chemarea la apostolat a primilor ucenici ai Mântuitorului.

„După un simplu «veniți după Mine!» (nu notează Evanghelistul Matei că s-ar fi întâlnit înainte vreodată Mântuitorul cu ei, sau să fi avut vreo discuție cu ei despre ce vrea să facă), aceștia lasă totul la chemarea Mântuitorului și pleacă după El. O atitudine pe care nu știu dacă suntem careva de acum capabili să o adoptăm. Dar pe lângă atitudine există o psihologie a atitudinii, arătată de adverbul «îndată», căci «îndată au lăsat totul», în clipa imediat următoare chemării au mers după El. Ce s-a întâmplat în sufletul lor dacă ei, printr-un simplu cuvânt, au lăsat totul și au mers după El? N-au pus nici o întrebare Mântuitorului, chemarea Sa era dincolo de logica firească a lucrurilor. Ei își câștigau traiul din pescuit, aveau o meserie și vine un Om și le spune să vină după El ca să-i facă pescari de oameni. Ar fi trebuit să-L întrebe ce înseamnă să fii pescar de oameni, dar ei dintr-odată lasă totul și merg după El. De ce oare? Dincolo de psihologia atitudinii există o taină, deasupra acestei atitudini există puterea Cuvântului lui Dumnezeu. Dumnezeu i-a chemat prin Cuvânt, așa cum prin Cuvânt a făcut universul”, a subliniat părintele Ioachim Tomoiagă.

În continuarea cuvântului de învățătură, părintele vicar eparhial a vorbit despre cinstirea Sfinților Români în Biserica noastră în duminica a 2-a după Rusalii.

Apostolat în zilele noastre

La sfârșitul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Laurențiu a vorbit celor prezenți despre apostolatul la care suntem chemați cu toții de Mântuitorul Iisus Hristos pentru a-L vesti în lume și a deveni vrednici fii ai săi.

„Cu fiecare dintre noi Dumnezeu are un plan. Dumnezeu urmărește ceva, nu suntem întâmplători, indiferent cât de neînsemnați am fi în viața socială, fără vreo funcție. Dacă Dumnezeu a vrut cu noi ceva, ce vom răspunde? Doamne, fie voia Ta, așa cum a răspuns Maica Domnului la Buna Vestire când cele vestite de înger depășeau mintea sa. Și dacă înțelegem cu adevărat acest lucru, indiferent cât de mici ar fi faptele noastre, iubirea noastră din familie transferată în societate, în locurile unde stăm noi, se înmulțește dragostea dintre noi și sunt înlocuite ura, răutatea, nedreptatea și păcatul”, a spus ierarhul.

Sărbătoarea hramului mănăstirii din Ținutul Branului s-a încheiat cu un cuvânt de mulțumire rostit de părintele Policarp Stoian din partea obștii monahale. Pelerinii s-au închinat la final raclei în care se păstrează capul Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei, adusă de la Catedrala mitropolitană din Sibiu.