Hram la Schitul „Acoperământul Maicii Domnului” din Șura Mare, Sibiu

1126

Mulțimi de credincioși din județul Sibiu și din alte părți ale Transilvaniei au participat marți, 1 octombrie, la hramul Schitului „Acoperământul Maicii Domnului” din Șura Mare, județul Sibiu. Sfânta Liturghie a fost oficiată în noul paraclis de vară al așezământului monahal de un sobor de preoți și diaconi condus de vicarul-administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, arhimandritul Ioachim Tomoiagă. În sobor s-au aflat stareți ai așezămintelor monahale din eparhie, protopopul de Brașov, Dănuț-Gheorghe Benga și slujitori ai sfintelor altare din parohiile apropiate schitului.

În cuvântul de învățătură, arhimandritul Ioachim Tomoiagă a vorbit credincioșilor despre cinstirea Maicii Domnului și ocrotirea pe care o aduce Sfânta Fecioară celor ce îi înalță rugăciuni.

„Astăzi sărbătorim ceea ce se cheamă în tradiția poporului «Acoperământul Maicii Domnului», dar de fapt noi astăzi sărbătorim ziua în care aducem cinste puterii ocrotitoare și mijlocitoare a Maicii Domnului pentru noi, pentru toți. Este ziua în care, în anul 911, într-o biserică din vechiul Constantinopol care era înconjurat de dușmanii asupritori, într-o noapte, creștinii erau adunați în rugăciune acolo și deodată, Sfântul Andrei, cel nebun pentru Hristos, împreună cu ucenicul său Epifanie, au avut o dumnezeiască vedenie. Au văzut-o pe Maica Domnului ținându-și Acoperământul ei deasupra celor ce stăteau în duh de rugăciune și se rugau lui Dumnezeu. Dar se rugau și Maicii Domnului să mijlocească pentru ei înaintea tronului Preasfintei Treimi”, a subliniat părintele vicar-administrativ.

Părintele Ioachim Tomoiagă a transmis obștii monahale și tuturor credincioșilor binecuvântarea Înaltpreasfințitului Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului.

La finalul Sfintei Liturghii, protosinghelul Calinic Teslevici de la Schitul din Șura Mare a adus mulțumiri în numele obștii monahale tuturor preoților și credincioșilor care au venit în acest an la hramul așezământului monahal.

Credincioșii au avut posibilitatea să cinstească racla în care se păstrează capul Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei.

Schitul de la Șura Mare a fost înființat în anul 2012, iar actuala obște de monahi a venit aici în anul 2015 și a continuat lucrările la biserica așezământului. Locașul de cult se află în plină amenajare interioară, fiind pictat Sfântul Altar. În perioada următoare se va monta catapeteasma, se va finaliza pictura interioară și se vor face toate lucrările de înfrumusețare a locașului de cult pentru a fi pregătit de târnosire.