Hram la Schitul Augustin, județul Brașov

1759

Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului a liturghisit în ziua de prăznuire a Înălțării Domnului la Schitul Augustin, județul Brașov, sărbătorind astfel hramul așezământului monahal. Ierarhul a liturghisit la altarul de vară al schitului împreună cu protopopul de Rupea, Alexandru Petrica, duhovnicul schitului, protosinghelul Iosif Bozga și alți slujitori ai sfintelor altare.

La hramul din acest an al schitului aflat pe „Dealul Mănăstirii”, la granița cu județul Covasna, au participat pelerini din Ardeal și Maramureș, credincioși din satul Augustin, maici de la mănăstiri din Arhiepiscopia Sibiului și oaspeți. Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de elevi ai Seminarului Teologic Ortodox „Dumitru Stăniloae” din Brașov.

În cuvântul de învățătură de la finalul Sfintei Liturghii IPS Mitropolit Laurențiu le-a vorbit credincioșilor și maicilor din obștea monahală despre importanța praznicului Înălțării Domnului în viața Bisericii.

„Acest Trup al Mântuitorului Iisus Hristos înălțat la cer este prototipul trupului nostru spiritualizat, este trupul dobândit de sfinți, de cei drepți. Chipul lui Dumnezeu primit la creație poate atinge de acum punctul maxim de asemănare cu Dumnezeu. Mântuitorul S-a desprins de pământ și S-a înălțat la ceruri. Ucenicii n-au mai simțit de data aceasta acea tristețe simțită când le-a vestit că va muri și va învia. Ei simțeau atunci o despărțire de Hristos, dar de data aceasta, înălțându-Se la cer, i-a binecuvântat și le-a lăsat bucuria pe care n-au putut să le-o mai ia cineva, bucurie care se va întări prin harul Duhului Sfânt peste 10 zile și vor deveni cei mai mari propovăduitori ai credinței în Hristos până la marginile lumii”, a subliniat ierarhul.

Sărbătoarea hramului s-a încheiat cu vizitarea unei expoziții de icoane pe sticlă intitulată „Icoane de Augustin”. Icoanele au fost  realizate în Parohia Augustin, în cadrul unor ateliere organizate de preotul paroh Antonio Aroneasa și doamna preoteasă Ramona Aroneasa.