Hram la Schitul de la Șinca Veche, județul Brașov

1072

Schitul „Nașterea Maicii Domnului” din comuna Șinca Veche, județul Brașov, și-a sărbătorit în prima duminică după Rusalii, dedicată Tuturor Sfinților, al doilea hram. Cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Ilarion Făgărășanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, a săvârșit Sfânta Liturghie binecuvântând obștea condusă de egumena schitului, monahia Serafima Antofe, precum și credincioșii veniți în număr mare din Ardeal și din alte zone.

În cuvântul de învățătură rostit în cadrul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Ilarion Făgărășanul a spus celor prezenți că așa cum în tinerețe alergam la mama când, jucându-ne ne loveam sau făceam vreo boacănă, iar dânsa ne lua în brațe și treceau toate necazurile, durerile, încetam să mai plângem, așa și astăzi când pomenim pe toți Sfinții care au fost pe pământ trebui să alergăm la Mântuitorul nostru Iisus Hristos care ne așteaptă să ne ia în brațe și sigur că ne va vindeca toate durerile, bolile și neputințele noastre. Sfinții nu au pătimit toți în același fel, nu au ajuns toți la aceeași măsură, însă toți sunt cinstiți de Domnul Hristos, pentru că ei au căutat să ajungă la sfințenie, să fie cât mai aproape de Hristos. Apoi ierarhul a dat câteva exemple de Sfinți, cu viața lor deosebită începând din primele veacuri creștine (Apostoli, ucenici, martiri, mucenici), Sfântul Ioan cel nou de la Suceava ce tocmai l-am pomenit cu o zi înainte, Sfinții trei ierarhi Ioan, Vasile și Grigore, Sfântul martir Constantin Brâncoveanu cu cei patru fii ai săi.

Cu greu mai putem fi și noi ca cei din primele veacuri creștine, dar Sfinții Părinți ne-au spus că cei din zilele noastre, dacă vom răbda până la sfârșit, vom lua cununa pe care au primit-o cei cărora li sau tăiat capetele sau care au fost aruncați pentru a fi mâncați de animale sălbatice pentru credința lor în Mântuitorul Hristos. Trebuie și noi să facem câțiva pași către Dumnezeu, spre Mântuitorul nostru Iisus Hristos, și atunci El face mult mai mult pentru noi, vine și ne întărește și ne dă putere și ne vindecă orice boală și neputință pe care o avem. Părintele Episcop a încheiat spunând că la parastasul care a urmat Sfintei Liturghii au fost pomeniți „cuvioșii părinți de la Șinca Veche” care s-au nevoit în peșterile de aici, și care pot fi sfinți necunoscuți cu numele, pentru viața care au dus-o aici, pentru pătimirea lor și pentru ceea ce au făcut pentru această mănăstire încă de la începutul ei. „Rugăm pe Dumnezeu și Sfinții Săi să ne ajute, să ne fie alături, să dăm și noi dovadă de dragoste, de bunătate, să iertăm, căci așa ne va ierta și nouă Dumnezeu”, a spus PS Ilarion.

Toți credincioșii prezenți au primit la final din partea obștii monahale, ca milostenie, un pachet cu hrană.

Autor: ierod. Ciprian Păsărică