Hram la schitul din Șura Mare, județul Sibiu

1007

La sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului, obștea schitului din comuna Șura Mare județul Sibiu, al cărui hram este prăznuit pe 1 octombrie, s-a bucurat de prezența Preasfințitului Ilarion Făgărășanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului. Părintele Episcop a oficiat Sfânta Liturghie avându-i alături pe părintele protosinghel Calinic Teslevici, starețul acestui schit, părintele arhimandrit Hristofor Bucur, starețul mănăstirii din Poiana Brașov, părintele protopop de Sibiu Ioan Coşa, părintele eclesiarh al Catedralei din Sibiu protosinghel Emilian Man precum și alți slujitori ai sfintelor altare invitați. Răspunsurile liturgice au fost date de către părinți diaconi ai Catedralei Sibiene.

Deși acest schit a fost înființat cu câțiva ani în urmă, fiind în construcție, au fost prezenți pe lângă autorități locale, mulți credincioși dornici să participe la o sfântă Liturghie Arhierească.

Părintele Episcop Ilarion Făgărășanul a dat citire apelul către toți cetățenii ortodocși români pentru participarea la Referendumul din 6-7 octombrie 2018 în scopul afirmării, apărării și promovării familiei ca instituție binecuvântată de Dumnezeu, al Adunării Naționale Bisericești întrunită în ședința din 29 septembrie 2018.

La finalul Sfintei Liturghii părintele Episcop a ținut un cuvânt de învățătură legat de sărbătoarea închinată Maicii Domnului. Mai întâi a precizat cum a luat ființă această sărbătoare în Biserica Creștin- ortodoxă, și a făcut astfel referire la perioada când în Constantinopol, pe vremea împăratului Leon cel Înțelept (886-911) se făcea o priveghere de toată noaptea spre Duminică la Biserica din Vlaherne, care se afla pe malul mării, unde era hramul Maicii Domnului. La biserică era multă lume adunată, fiind biserică mare. Și s-a întâmplat că a venit și Sfântul Andrei, care se făcuse și se zicea nebun pentru dragostea lui Hristos, care la ceasul al patrulea din noapte, adică la ora zece noaptea și-a ridicat ochii în sus și a văzut pe Maica Domnului că ținea un omofor, adică un brâu așa cum e omoforul la arhierei. Omoforul acesta strălucea mai mult decât soarele și îl ținea deasupra poporului. Maica Domnului era înconjurată de toți îngerii cerului și de toți sfinții, cel mai aproape de dânsa fiind Sfântul Ioan Botezătorul și Sfântul Ioan Evanghelistul. Și a auzit-o pe Maica Domnului zicând așa: „Împărate Ceresc, primește pe tot omul care se roagă Ție și cheamă numele meu întru ajutor, ca să nu plece nimeni de la fața mea neajutorat și neascultat”. Stând așa Sfântul Andrei a zis către ucenicul său, Epifanie: „Fratele meu, oare vezi tu pe Împărăteasa tuturor cum acoperă poporul în biserică cu Sfântul ei acoperământ, și auzi cum se roagă pentru toată lumea și cum mijlocește pentru noi, oamenii, în biserica aceasta?”. Îndată ce a zis cuvintele acestea – auzind și Epifanie rugăciunea cu care se ruga ea Mântuitorului –, deodată a dispărut vedenia din biserică. Au păstrat ei taina aceasta o vreme, iar mai pe urmă au spus patriarhului și altora că Maica Domnului a fost în biserică în noaptea aceea, la priveghere, și a acoperit poporul cu dumnezeiescul ei acoperământ. Din acel an a început a se serba, mai întâi la Constantinopol, apoi în Rusia și la alte popoare creștine.

Ierarhul a îndemnat apoi credincioșii să fie rugători către Maica Domnului, să fie următori acesteia, căci la dânsa alergăm în necazurile noastre, mijlocind pentru noi la Fiul său și Dumnezeul nostru Iisus Hristos. Pentru a ne asculta rugăciunile ar trebui să avem iubire, să avem dragoste și bunătate față de cei de lângă noi, și nu numai de cei dragi din familiile noastre ci față de toate lumea, chiar și față de vrăjmașii noștri. Asemenea surorilor lui Lazăr, Marta și Maria, pomenite în pericopa Evanghelică ce s-a citit astăzi, și noi trebuie să îmbinăm munca cu rugăciunea. Nu putem numai să ne rugă, precum nu putem numai să muncim.

„Mulțumim Înaltpreasfințitului nostru Mitropolit Laurențiu care a binecuvântat ca astăzi să venim aici la Șura Mare să ne rugăm Maicii Domnului, să ne acopere cu acoperământul ei. Mulțumim părinților călugări care au venit de la mănăstirile din Eparhia noastră, părintelui protopop, părintelui Eclesiarh al Catedralei din Sibiu, corului, oficialităților prezente, și nu în ultimul rând dumneavoastră care ați venit să ne rugăm astăzi împreună. Dumnezeu să vă răsplătească osteneala, să vă dăruiască pace, sănătate și mântuire”, a încheiat PS Ilarion Făgărășanul.

A urmat apoi un cuvânt de mulțumire al părintelui stareț protosinghel Calinic Teslevici adresat atât Părintelui Episcop Ilarion pentru împreuna slujire, cât și Părintelui Mitropolit Laurențiu care a binecuvântat această prezență. De asemeni a mulțumit oficialităților locale care sprijină și ajută schitul pentru ca lucrările de construcție să fie duse la bun sfârșit. Părintele Calinic a menționat în continuare că obștea pe care o conduce este conștientă de ajutorul Maicii Domnului, sub al cărui acoperământ este ocrotită, și încearcă pe cât le este cu putință să se roage acesteia, și precum la o priveghere a fost descoperită această sărbătoare, așa și aici în fiecare vineri se face priveghere de toată noaptea. Din toată dragostea părintele stareț a înmânat din partea obștii o icoană cu Maica Domnului Părintelui Episcop.

Părinți slujitori au miruit și au împărțit iconițe din partea ierarhului credincioșilor care la plecare au primit câte un pachet cu hrană.

Autor: ierod. Ciprian Păsărică