Hram la Schitul „Nașterea Maicii Domnului” din Bazna, județul Sibiu

1462

Schitul „Nașterea Maicii Domnului” din localitatea Bazna, județul Sibiu, și-a sărbătorit hramul din acest prin Sfânta Liturghie arhierească. Credincioșii din localitate și din parohii învecinate au participat în număr mare la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului. Ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie la altarul de vară al așezământului monahal împreună cu un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte vicarul-administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, arhimandritul Ioachim Tomoiagă, protopopul de Mediaș, Ovidiu Găban și alți slujitori ai sfintelor altare.

Credincioșii veniți la hramul așezământului monahal din localitatea cunoscută pentru stațiunea de tratament balnear au îmbrăcat costumele populare specifice zonei și au ascultat cuvântul de învățătură de la Sfânta Liturghie rostit de părintele vicar-administrativ Ioachim Tomoiagă.

„Avem bucuria să prăznuim astăzi pe mama Soarelui Dreptății, pe Mama Mântuitorului nostru, pe Mama Celui care a dezlegat blestemul și a adus binecuvântare, pe Mama Celui care a călcat cu moartea pe moarte și ne-a dăruit nouă, tuturor, viață veșnică, adică o prăznuim astăzi pe Mama Vieții celei veșnice”, a spus arhimandritul Ioachim Tomoiagă.

Darul lui Dumnezeu pentru oameni

La finalul Sfintei Liturghii, administratorul Schitului Bazna, ieromonahul Celestin Florescu a fost hirotesit protosinghel. De asemenea, binefăcători ai așezământului au primit acte de cinstire din partea ierarhului.

În cuvântul de învățătură de la finalul Sfintei Liturghii ierarhul le-a vorbit credincioșilor despre cinstirea Maicii Domnului, despre mijlocirea pe care o aduce pentru noi înaintea Mântuitorului Iisus Hristos și despre praznicul din 8 septembrie.

„Aducem mulțumire lui Dumnezeu pentru darurile revărsate asupra noastră prin mijlocirea Maicii Preacurate, pentru că atunci când facem o jertfă și o aducem lui Dumnezeu și o punem sub ocrotirea Maicii Preacurate, lucrarea aceasta este bineplăcută lui Dumnezeu și mult-folositoare nouă. Maica Preacurată are un rol foarte important în viața noastră, pentru că avem de la Dumnezeu o mamă prin care noi am venit în această lume, iar Maica Preacurata este prototipul mamelor noastre, este mama mamelor noastre. Darul pe care ni-L face Dumnezeu nouă prin Maica Preacurată este rodul credinței și al rugăciunilor noastre”, a subliniat ierarhul.

După Sfânta Liturghie ierarhul a sfințit căminul preoțesc al Schitului de la Bazna, amenajat în vechea casă de odihnă a Arhiepiscopiei Sibiului. În acest cămin vor fi cazați preoții și pelerinii care vin în stațiunea balneară de la Bazna, iar în viitorul apropiat căminul Schitului Bazna va avea propria bază de tratament.

Părintele Celestin Florescu i-a mulțumit ierarhului pentru binecuvântarea adusă peste credincioșii și viețuitorii de la Schitul Bazna și i-a oferit în dar o icoană.

Credincioșii au avut posibilitatea să cinstească racla în care se păstrează capul Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei, adusă de la Catedrala mitropolitană din Sibiu.