Hram la Schitul Păltiniş

2011

Pelerini şi credincioşi din Sibiu, Mărginimea Sibiului şi din alte părţi ale ţării au participat astăzi, 6 august, la hramul Schitului “Schimbarea la Faţă” din Păltiniş, judeţul Sibiu. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi din care au făcut parte exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Sibiului, arhimandritul Macarie Ţuţul, egumenul schitului, protosinghelul Valeriu Luca, protopopul de Sibiu, Ioan Coşa, precum şi alţi slujitori ai sfintelor altare.

Sfânta Liturghie a a fost oficiată în aer liber, lângă biserica de lemn a schitului, credincioşii primind în număr mare împărtăşirea cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Iisus Hristos.

La finalul Sfintei Liturghii, ierarhul şi soborul slujitor au sfinţit cele şase cruci care vor fi aşezate pe noua biserică a schitului, aflată în stadiu avansat de construcţie.

Taina taborică

În cuvântul de învăţătură, IPS Mitropolit Laurenţiu a explicat credincioşilor prezenţi semnificaţiile duhovniceşti ale praznicului Schimbării la Faţă a Mântuitorului Iisus Hristos şi i-a îndemnat ca, prin rugăciune, împărtăţirea cu Sfintele Taine şi asceză să se împărtăşească din lumina taborică.

“Lumina taborică poate fi experimentată de oameni credincioşi, de isihaşti deosebiţi, dar ea exprimă ceva ce nu putem înţelege, ci doar ne împărtăşim din ea. Tatăl Ceresc a mărturisit exact ca la Botezul Domnului în Iordan, confirmând mesianitatea Lui. Noi încercăm să înţelegem taina sărbătorii, a minunii Schimbării la Faţă, primind cuvintele Tatălui din Ceruri, că Mântuitorul Iisus Hristos este Fiul Său”, a subliniat Părintele Mitropolit.

La final, protosinghelul Valeriu Luca i-a mulţumit ierarhului pentru binecuvântarea adusă la hramul aşezământului monahal şi i-a oferit în dar o icoană a Mântuitorului Iisus Hristos. Credincioşii şi pelerinii s-au închinat la sfârşitul hramului la moaştele Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei, aduse de la Catedrala mitropolitană din Sibiu.