Hram la Schitul „Schimbarea la Față a Domnului” din Păltiniș

1491

Mulțimi de pelerini au participat luni, 6 august, la hramul Schitului „Schimbarea la Față a Domnului” din stațiunea Păltiniș, județul Sibiu. Pentru prima dată a fost oficiată Sfânta Liturghie în noul locaș al așezământului monahal, o frumoasă biserică înălțată în perioada 2013-2018 pentru a primi mulțimile de credincioși care vin în aceste locuri minunate pentru a se ruga lui Dumnezeu.

Sfânta Liturghie din ziua de hram a schitului a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte consilierul sectorului social-filantropic și misionar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, arhimandritul Ioachim Tomoiagă, egumenul schitului, protosinghelul Valeriu Luca, protopopul de Săliște, Petru-Toader Damian și alți slujitori ai sfintelor altare.

Cuvântul de învățătură de la Sfânta Liturghie a fost rostit de arhimandritul Ioachim Tomoiagă care a evidențiat semnificațiile minunii Schimbării la Față a Mântuitorului Iisus Hristos pe Muntele Taborului.

„Mântuitorul Iisus Hristos S-a schimbat la față nu doar ca să le arate Apostolilor și prin ei și nouă că El este Fiul lui Dumnezeu, ci să arate că fiecare dintre noi putem să îndumnezeim firea aceasta umană, dar cu o singură condiție: dacă vrem să-L căutăm pe Dumnezeu, dacă vrem să gustăm din Lumina cea pururea fiitoare a lui Dumnezeu”, a spus arhimandritul Ioachim Tomoiagă.

Bucuria hramului

La finalul Sfintei Liturghii IPS Mitropolit Laurențiu a felicitat obștea schitului și toți ctitorii și binefăcătorii noului locaș de cult al așezământului monahal pentru eforturile depuse în ultimii cinci ani pentru a ridica o biserică de piatră în acest loc ctitorit de marele mitropolit Nicolae Bălan. Locașul de cult va avea două hramuri: Buna Vestire și Sfântul Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei și este pregătit pentru montarea iconostasului, a mobilierului și pardoselii și a picturii interioare, iar la exterior urmează să se finalizeze lucrările de finisare a pereților și a incintei.

„Simțim cu toții bucuria praznicului când suntem cu toții împreună. Nouă ne descoperă Dumnezeu atât cât putem noi înțelege, chiar dacă noi vrem să vedem minuni, să vedem fapte extraordinare. Ochii noștri trupești sunt sensibili, dar minunea o vedem cu ochii tainici, pentru că ea se săvârșește în interiorul nostru, ea ne bucură, ne transfigurează, așa cum Mântuitorul a fost transfigurat pe Muntele Taborului. Cu această imagine ne apare nouă, sufletește, în întâlnirea noastră cu El la Sfânta Liturghie”, a spus ierarhul.

Părintele egumen Valeriu Luca a mulțumit ierarhului, preoților și credincioșilor pentru prezența la hramul schitului și i-a oferit IPS Mitropolit Laurențiu o icoană și o bederniță.

Sărbătoarea hramului s-a încheiat cu un parastas oficiat pentru Mitropoliții Nicolae Bălan și Antonie Plămădeală și pentru toți ctitorii și binefăcătorii schitului de la Păltiniș trecuți la Domnul.