Hram la Schitul „Sfântul Ioan Botezătorul” din Breaza, județul Brașov

1254

Schitul „Sfântul Ioan Botezătorul” din localitatea Breaza, județul Brașov, și-a sărbătorit miercuri, 29 august, hramul. Pelerini din satele învecinate schitului, din zona Brașovului și Sibiului, precum și din alte părți ale țării au venit pentru a se ruga la hramul acestui așezământ monahal de la poalele Munților Făgăraș, ridicat începând cu anul 1996 pe locurile unde odinioară au viețuit monahi în trei schituri distruse în secolul al XVIII-lea de generalul austriac Bucov.

Sfânta Liturghie a fost oficiată la altarul de vară al schitului de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte egumenul schitului, ieromonahul Ambrozie Duță și alți slujitori ai sfintelor altare.

Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Trisaghion” din Iași.

Pocăință și smerenie

În cuvântul de învățătură IPS Mitropolit Laurențiu a vorbit despre viața și rolul deosebit pe care le-a avut Sfântul Ioan Botezătorul în opera de mântuire a oamenilor.

„După ce a plecat în pustie, Sfântul Ioan Botezătorul și-a început misiunea de a vesti calea Domnului și de a pregăti pe poporul mesianic. Predica lui era de pocăință și îi îndemna pe oameni să se întoarcă la Dumnezeu. Adevărata pocăință este smerenia în fața lui Dumnezeu, conștiința că avem multe păcate, dar avem posibilitatea să le ispășim aici, prin Sfintele Taine și rânduielile bisericești, pentru a ne uni cu Hristos, nădăjduind că vom primi viața de veci”, a spus ierarhul.

La final, părintele egumen Ambrozie Duță i-a mulțumit ierarhului pentru slujirea la hramul schitului și i-a oferit în dar o icoană. Pelerinii au avut posibilitatea să se închine moaștelor Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei.