Hram la Schitul „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Moeciu de Jos, județul Brașov

1759

Schitul „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Moeciu de Jos, județul Brașov, și-a sărbătorit hramul din acest an prin vizita arhierească a Înaltpreasfințitului Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului. Ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte protopopul de Brașov, Dănuț-Gheorghe Benga, protopopul de Bran-Zărnești, Gheorghe Colțea, stareți și duhovnici de la mănăstiri din Arhiepiscopia Sibiului, precum și slujitori ai sfintelor altare din Ținutul Branului.

Credincioșii din Moeciu de Jos și din alte localități din Ținutul Branului au participat în număr mare la hramul schitului, mulți s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos, iar la final au ascultat cuvântul de învățătură al IPS Mitropolit Laurențiu.

„Este o rânduială bisericească deosebită de a-i cinsti și pe sfinți, de a cinsti lucrarea lor de a împlini voia lui Dumnezeu. Întâi au fost Apostolii, cei pe care Mântuitorul Iisus Hristos i-a avut în jurul Lui, cei pe care i-a trimis la misiune, cei prin care s-a continuat, s-a perpetuat șirul acesta al slujriii sacramentale până la noi, prin ierarhia sfințitoare. Au fost apoi în rândul sfinților mulți chemați la o viață duhovnicească, care au trăit în pustiu, cei care s-au retras din lume, luând lumea cu ei și au ajuns la starea de desăvârșire. Dintre aceștia au murit mulți ca martiri. Astăzi, Biserica prăznuiește pe doi împărați prin care Dumnezeu a făcut o rânduială a Lui, a împlinit ceea ce avea în planul Lui de a ocroti creștinismul care începuse să se stabilizeze, după ce a trecut prin multe încercări”, a subliniat ierarhul.

Distincții și acte de cinstire

Părintele Mitropolit a acordat cu această ocazie distincția „Crucea șaguniană pentru mireni” doamnei Leni Pințea-Homeag, ctitorul Schitului „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Moeciu de Jos. Doamna Leni Pințea-Homeag i-a mulțumit ierarhului pentru distincția acordată și tuturor binefăcătorilor care i-au stat alături în ultimii ani când așezământul monahal a fost ridicat. De asemenea, IPS Mitropolit Laurențiu a oferit mai multe acte de cinstire familiilor care au contribuit și au sprijinit viața monahală și administrativă a schitului.

Stareța așezământului monahal, monahia Rafaela Fodor, i-a mulțumit ierarhului pentru prezența la hramul din acest an și i-a oferit în dar un epitrahil și un omofor.

Credincioșii s-au închinat la final raclei în care se păstrează capul Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei, adusă de la Catedrala mitropolitană din Sibiu.