Hramul Bisericii „Sf. Antonie cel Mare” din Sibiu

2620
Hramul Bisericii

Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului a liturghisit în Duminica a 29-a după Rusalii la Biserica “Sfântul Antonie cel Mare” din Sibiu, unde comunitatea a sărbătorit hramul locaşului de cult. Prezent pentru a 11-a oară la hramul acestei biserici, IPS Mitropolit Laurenţiu a hirotonit şi instalat noul paroh al Parohiei Hipodrom I, părintele Emanuel Benchea. Vizita arhierească a marcat şi încheierea activităţii de preot paroh a părintelui Ilarie Benchea, vicarul-administrativ al Arhiepiscopiei Sibiulu. Ieşit la pensie din această slujire administrativă la parohia sibiană, părintele Ilarie Benchea i-a încredinţat noului slujitor parohia păstorită şi a rămas îmbisericit la Biserica “Sfântul Antonie cel Mare”, pentru a fi sprijin în lucrarea duhovnicească a preoţilor parohi de aici.

În soborul slujitor s-au aflat şi decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă “Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu, pr. prof. univ. dr. Aurel Pavel, protopopul de Sibiu, Ioan Coşa, parohii de la biserica sibiană, precum şi slujitori ai sfintelor altare din Arhiepiscopia Alba Iuliei. Răspunsurile liturgice au fost date de corala “Timotei Popovici” a Catedralei mitropolitane din Sibiu, dirijată de diaconul Dan-Alexandru Streza.

Duminica recunoştinţei
În cuvântul de învăţătură, IPS Mitropolit Laurenţiu a tâlcuit Evanghelia citită la Sfânta Liturghie, în care s-a prezentat minunea vindecării celor zece leproşi. Recunoştinţa singurului vindecat care s-a întors să-I mulţumească Binefăcătorului Său este un exemplu pentru toţi oamenii care primesc ajutor divin în vieţile lor.

La final, ierarhul a oficiat ceremonia de instalare a noului paroh Emanuel Benchea. Părintele Mitropolit i-a înmânat Evanghelia, Crucea şi cheia Bisericii, îndemnându-l să predice neîncetat Cuvântul divin, să sfinţească vieţile oamenilor şi să pătrundă în taina sufletelor celor păstoriţi pentru a-i conduce pe calea mântuirii. Părintele Emanuel Benchea a mulţumit apoi lui Dumnezeu pentru această chemare, familiei şi ierarhului pentru sprijinul şi încrederea acordate.

Fostul paroh Ilarie Benchea a mulţumit la final credincioşilor pentru cei 20 de ani de împreună-slujire a lui Dumnezeu în Parohia Hipodrom I, preoţilor colegi pentru buna colaborare şi ierarhului pentru sprijinul duhovnicesc oferit în cei peste 10 ani de la venirea pe scaunul de Mitropolit al Ardealului.