Hramul Catedralei mitropolitane din Sibiu

5675

Catedrala mitropolitană din Sibiu a fost plină de credincioși la sărbătoare ocrotitorului locașului de cult și al întregului Ardeal, Sfântul Ierarh Andrei Șaguna. Mulțimile de pelerini și de credincioși au primit binecuvântare în ziua de cinstire a Sfântului Ierarh Andrei Șaguna și a Sfântului Apostol Andrei și au cinstit moaștele marelui mitropolit aflate în racla așezată spre închinare în centrul locașului de cult.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de un sobor de arhierei, preoți și diaconi, din care au făcut parte Înaltpreasfințitul Domețian, Mitropolitul Vidinului, Bulgaria, Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, Preasfințitul Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, Preasfințitul Policarp, Episcopul-vicar al Mitropoliei Vidinului și Preasfințitul Ilarion Făgărășanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului.

La Sfânta Liturghie au fost prezenți oficialități locale, județene și centrale, precum și numeroși oaspeți din țară. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Timotei Popovici” a Catedralei mitropolitane din Sibiu.

Chemarea la apostolat

Cuvântul de învățătură de la Sfânta Liturghie a fost rostit de IPS Mitropolit Irineu. Ierarhul a vorbit despre activitatea misionară a Sfântului Apostol Andrei și a Sfântului Ierarh Andrei Șaguna și despre chemarea noastră de a le urma modelul în viața duhovnicească.

„Sfântul Apostol Andrei, Cel întâi chemat și Sfântul Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei, au fost chemați de Dumnezeu la o viața duhovnicească deosebită. Chemarea lor sfântă rămâne un model vrednic de urmat atât pentru ierarhi, cât și pentru preoți, monahi și toți credincioșii. Chemarea ne este adresată tuturor ca noi toți să mergem după Mântuitorul Iisus Hristos, sau mai degrabă să-L lăsăm pe Mântuitorul Iisus Hristos să lucreze în noi”, a subliniat Părintele Mitropolit.

La finalul Sfintei Liturghii IPS Mitropolit Laurențiu a mulțumit ierarhilor, preoților, oaspeților și credincioșilor prezenți la sărbătoarea hramului Catedralei mitropolitane. Ierarhul a oferit celor doi ierarhi din Bulgaria, precum și IPS Mitropolit Irineu distincția „Crucea șaguniană”. Aceeași distincție a fost oferită decanului Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, pr. prof. univ. dr. Mihai Himcinschi, președintelui filialei clujene a Academiei Române, acad. Emil Burzo, rectorului Universității „1 decembrie 1918” din Alba Iulia, prof. univ. dr. Valer Daniel Breaz,  directorului Muzeului Național Brukenthal din Sibiu, prof. univ. dr. Sabin Luca, managerului Spitalului Județean Sibiu, dr. Vasile Spinean, directorului Colegiului Național Pedagogic „Andrei Șaguna” din Sibiu, prof. Rodica Țălnariu și directorului Colegiului Național „Andrei Șaguna” din Brașov, prof. Dorel Agache.

Distincția „Ordinul Sfântului Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei” a fost oferită coordonatorului pe județul Brașov al Departamentului pentru Tineret al Arhiepiscopiei Sibiului, pr. Costin Butnar, celor două colegii menționate, coordonatorului Organizației Tinerilor din Sibiu, prof. Carmen Jinariu, precum și președintei organizației, Teodora Șpan.

Președintele filialei clujene a Academiei Române, cad. Emil Burzo i-a oferit IPS Mitropolit Laurențiu Medalia „Meritul academic”.

„Dacă îl avem pe Sfântul Apostol Andrei ca ocrotitor al neamului nostru, îl avem pe Sfântul Andrei Șaguna ocrotitor al Ardealului. Dumnezeu să vă binecuvânteze și să vă dea putere să călătoriți împreună cu Hristos prin acest post, iar nevoințele spirituale, postul și rugăciunea, să fie încununate de cele pragmatice, de actele filantropice”, a spus IPS Mitropolit Laurențiu.

IPS Mitropolit Domețian i-a mulțumit IPS Mitropolit Laurențiu pentru invitația de a participa la o sărbătoare deosebită a Transilvaniei și a vorbit despre prietenia dintre cele două Biserici surori și dintre cele două popoare vecine.

„Mă aflu aici cu o delegație din Bulgaria, din care face parte Preasfințitul Policarp și arhimandritul Antim și este o zi specială pentru noi. Sfântul Andrei Șaguna să vă ocrotească pe toți și vă dorim să aveți mulți ani cu sănătate”, a spus IPS Domețian.

Ierarhii au primit în dar de la IPS Mitropolit Laurențiu câte o icoană a Sfântului Ierarh Andrei Șaguna.