Hramul Mănăstirii „Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus

1326

Hramul mănăstirii de la Sâmbăta de Sus, județul Brașov, a adus binecuvântare pentru pelerinii și credincioșii veniți să se închine și să se roage în aceste locuri sfințite de monahii care au viețuit și s-au ostenit aici de-a lungul vremii. Praznicul Adormirii Maicii Domnului este de fiecare dată o sărbătoare aparte pentru mănăstirea de la poalele Munților Făgăraș, iar pelerini din întreaga țară poposesc aici pentru a trăi clipe de înălțare duhovnicească și a afla mai multe despre istoria acestor locuri binecuvântate, dar greu încercate de vicisitudinile vremurilor trecute.

Credincioșii au avut posibilitatea să participe la programul liturgic din ziua hramului care a început, așa cum este tradiția, la fântâna din incinta așezământului monahal, unde soborul slujitor a oficiat sfințirea apei și s-a rugat ca harul divin să pogoare peste toți cei care gustă din această apă. Cei prezenți au luat aghiasma pentru a gusta din ea, pentru a-și sfinți casele și agoniseala și pentru a primi har și ocrotire cerească.

Slujba religioasă a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, împreună cu Preasfințitul Ilarion Făgărășanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, cu Preasfințitul Sofian Brașoveanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Germaniei, Austriei și Luxemburgului, alături de un sobor de preoți și diaconi format din slujitori ai mănăstirii, amintindu-l pe starețul așezământului monahal, protosinghelul Atanasie Roman, protopopi, slujitori ai sfintelor altare din Țara Făgărașului și din alte părți ale Ardealului.

Înălțarea Maicii Domnului la cer

După sfințirea apei, soborul slujitor și credincioșii au mers în procesiune spre altarul din pădurea apropiată mănăstirii, unde s-a oficiat Sfânta Liturghie. În cadrul sfintei slujbe, teologul Vlad Niolae a fost hirotonit diacon. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Timotei Popovici” a Catedralei mitropolitane din Sibiu, condusă de pr. Dan-Alexandru Streza.

Mulți dintre credincioșii prezenți au primit împărtășania cu Sfântul Trup și Sfântul Sânge al Mântuitorului nostru Iisus Hristos, încununând astfel jertfa din timpul postului închinat Adormirii Maicii Domnului.

Cuvântul de învățătură de la Sfânta Liturghie a fost rostit de PS Episcop Sofian Brașoveanul. Ierarhul a vorbit despre praznicul Adormirii Maicii Domnului, o sărbătoare deosebită a creștinătății.

„Prăznuim astăzi trecerea Maicii Domnului din viața aceasta și înălțarea ei cu trupul la cer, luarea trupului ei la cer de către Domnul nostru Iisus Hristos. Este o sărbătoare a tradiției noastre, o sărbătoare despre care nu este scris în Sfânta Scriptură, iar faptul că trupul ei a fost luat la cer este mărturisit de faptul că după ce Maica Domnului a fost înălțată la cer, a venit să se închine la mormântul ei și Sfântul Apostol Toma și când mormântul a fost deschis pentru el, trupul ei nu se mai găsea acolo. La majoritatea sărbătorilor sfinților noi ne aducem aminte de trecerea lor din viața aceasta, de nașterea lor în viața veșnică. Și deși pomenim trecerea lor din viața aceasta, un eveniment trist, îi pomenim cu bucuria că ei s-au dus la Dumnezeu, cu bucuria că prin apropierea lor de Dumnezeu ni se pregătește și nouă calea aceasta tot mai mult și mai mult”, a subliniat PS Sofian Brașoveanul.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Laurențiu a vorbit credincioșilor despre cinstirea Maicii Domnului și ocrotirea pe care o aduce credincioșilor care îi înalță rugăciuni.

„Maica Domnului pe care noi o cinstim astăzi este un model de slujire, pentru că ea, deși era curată a acceptat în nevinovăția și puritatea ei vestea primită de la înger că Duhul Sfânt va pogorî peste ea și puterea Celui Preaînalt o va umbri și va naște pe Fiul lui Dumnezeu. În cinstirea pe care Biserica i-o aduce Maicii Preacurate intră și cinstea pe care Dumnezeu ne-o aduce fiecăruia în parte dacă împlinim cuvântul Lui. Maica Preacurată nu este doar un exemplu, un model. Ea este mama mamelor noastre, cea mai apropiată mijlocitoare, iar mijlocirea ei pentru noi este cea mai sfântă lucrare. O cinstim mai presus decât toți sfinții pentru că este Născătoare de Dumnezeu, pururea Fecioară și mai presus decât cetele îngerești. Mijlocirea ei pentru noi are ca temei tocmai faptul că Fiul ei a luat Trup din trupul ei, apoi L-a purtat pe brațele sale, așa cum este reprezentat în sfintele icoane”, a spus Părintele Mitropolit.

Hramul mănăstirii de la poalele Munților Făgăraș a continuat cu slujba Sfântului Maslu, la care credincioșii s-au rugat împreună cu soborul de arhierei, preoți și diaconi pentru a primi vindecare sufletească și trupească.

Sărbătoarea hramului s-a încheiat cu miruirea credincioșilor și cu oficierea unei slujbe de pomenire a mitropoliților înmormântați în incinta așezământului monahal.