Hramul Sfântului Andrei Șaguna la Catedrala mitropolitană din Sibiu

1251

În ziua de prăznuire a Sfântului Apostol Andrei și a Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei, Catedrala mitropolitană din Sibiu a fost în sărbătoare. Locașul de cult a fost plin de credincioși veniți să se roage celor doi sfinți și să participe la cel de-al doilea hram al Catedralei din inima cetății. Sfânta Liturghie din ziua hramului a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, împreună cu Preasfințitul Ilarion Făgărășanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, slujitorii Catedralei mitropolitane și cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu.

La Sfânta Liturghie au fost prezenți numeroși oaspeți și oficialități. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Timotei Popovici” a Catedralei mitropolitane, dirijată de pr. lect. univ. dr. Dan Alexandru Streza. Cei prezenți au avut ocazia să asculte și un recital de muzică patriotică susținut de preotul Doru Gheaja.

În cadrul Sfintei Liturghii teologul Nicușor Popa a fost hirotonit diacon, iar diaconul Lucian Ioan Pavel a fost hirotonit preot pentru Parohia Săsăuș, județul Sibiu.

În cuvântul de învățătură IPS Mitropolit Laurențiu a vorbit despre cei doi Sfinți sărbătoriți în 30 noiembrie, ocrotitorii țării noastre și apostoli ai neamului românesc.

„Dacă cei doi Sfinți au avut chemare de la Dumnezeu de a deveni apostoli, pentru că și Sfântul Ierarh Andrei Șaguna a fost numit «Apostolul neamului românesc din Transilvania», ne gândim și noi la chemarea pe care noi o avem fiecare în parte. Cu fiecare dintre noi Dumnezeu are un plan de împlinit. Dacă noi înțelegem acest lucru și nu suntem egoiști crezând că doar prin calitățile și puterile noastre am ajuns ceva și suntem cineva în viață, atunci vom ști că toate aceste merite personale sunt talanții pe care Dumnezeu I-a învestit în noi și tot El ne ajută să-i înmulțim, în așa fel încât să rodească”, a spus ierarhul.

Sărbătoarea s-a încheiat cu ceremonia acordării mai multor distincții. Astfel, părintele Doru Gheaja a primit din partea ierarhului distincția „Crucea șaguniană pentru preoți”, în semn de recunoștință pentru întreaga sa activitate de promovare a valorilor patriotice și culturale. De asemenea, pentru implicarea în organizarea Întâlnirii Internaționale a Tinerilor Ortodocși din 6-9 septembrie 2019, au primit distincția „Crucea șaguniană pentru laici” conf. univ. dr. Daniela Preda, Dana Mitea și prof. Carmen Jinariu.