Hramul Sfinților Mărturisitori Transilvăneni la Săliște

1421

Biserica „Înălțarea Domnului” și „Sfântul Mucenic Oprea Miclăuș” din Săliște, județul Sibiu, s-a aflat în sărbătoare la duminica a 23-a după Rusalii, zi în care i-am prăznuit pe Sfinții Mărturisitori Transilvăneni. Sfânta Liturghie din ziua de hram pentru întreaga Mărginime a Sibiului a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte protopopul de Săliște, Petru-Toader Damian, preotul Ioan Ciocan de la biserica amintită și ceilalți slujitori din orașul sibian, alături de alți slujitori ai sfintelor altare.

Răspunsurile liturgice au fost date de corul bisericesc din Săliște, iar în cadrul Sfintei Liturghii, teologul Mihai Bogdan Roman a fost hirotonit diacon.

Credință și mărturisire

După Sfânta Liturghie, IPS Mitropolit Laurențiu și soborul slujitor au înconjurat locașul de cult. De asemenea, ierarhul a sfințit icoana hramului locașului de cult realizată în mozaic pe turnul de la intrarea în biserică. Soborul slujitor a oficiat și un parastas pentru Stana, soția Sfântului Oprea Miclăuș, care a așteptat 32 de ani ca soțul ei să se întoarcă de la Viena unde a mers pentru a cere drepturi de la curtea imperială pentru românii din Ardeal, însă și-a găsit sfârșitul în cumplita temniță de la Kufstein.

În cuvântul de învățătură IPS Mitropolit Laurențiu a vorbit despre învățăturile Evangheliei citite în această duminică la Sfânta Liturghie și despre viața, mărturisirea și jertfa Sfinților Ardeleni prăznuiți la 21 octombrie.

„Dacă a intrat o legiune de demoni în cel vindecat de Mântuitorul Iisus Hristos, legiuni întregi stau împrejurul nostru pentru a ne ispiti și de aceea trebuie să ne rugăm mereu și să fim aproape de Biserica lui Hristos pentru a nu cădea în ispitele diavolului. A doua învățătură pe care ne-o dau toți cei cinci sfinți apărători ai dreptei credințe este de a fi demni și bucuroși că slujim în biserica lor, că suntem urmașii lor și de a-i considera nu doar apropiați ai noștri ci și cei care se roagă pentru noi continuu”, a spus ierarhul.

Părintele Mitropolit a oferit acte de cinstire binefăcătorilor din Săliște care au sprijinit realizarea icoanei hramului de la intrarea în biserică.

Credincioșii prezenți în număr mare la Sfânta Liturghie au avut posibilitatea să se închine raclei în care se păstrează capul Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei.