Icoana Maicii Domnului „Hodighitria” de la București a fost adusă spre închinare la Sibiu

2544

Credincioșii din Sibiu au posibilitatea să se închine la Icoana Maicii Domnului „Hodighitria”-Îndrumătoarea de la Biserica „Mihai Vodă” din București. Icoana făcătoare de minuni a fost adusă joi, 12 ianuarie, la Biserica „Sfântul Ioan Iacob” din Sibiu, de pe strada Dealului.

Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului-Îndrumătoarea  va fi lăsată spre cinstire la Sibiu până luni, 15 ianuarie, timp în care credincioșii din cetatea transilvană și nu numai au posibilitatea să vină la biserica menționată și să se roage Sfintei Fecioare pentru mijlocire înaintea Mântuitorului Iisus Hristos, ajutor pe calea mântuirii și ocrotire în viața pământească. Locașul de cult cult va fi deschis în fiecare zi în intervalul orar 8.00-22.00, astfel încât pelerinii să aibă posibilitatea să cinstească această icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului adusă de la București. În fiecare zi vor fi oficiate slujbe religioase la care credincioșii pot participa. Duminică, 14 ianuarie, va fi oficiată Sfânta Liturghie în biserica sibiană de un sobor de preoți. După Sfânta Liturghie, psalții Bisericii „Mihai Vodă” din București sunt invitați la Sibiu pentru a susține un concert de muzică bisericească și pentru a încânta sibienii cu imnurile bizantine atât de frumoase și pline de semnificații duhovnicești. Concertul va avea loc chiar în Biserica „Sfântul Ioan Iacob” de pe strada Dealului.

Pentru a opta oară la Sibiu

Icoana Maicii Domnului „Hodighitria” de la București este adusă la Sibiu pentru a opta oară, încât a devenit o tradiție ca la început de an sibienii să primească această binecuvântare. De asemenea, între cele două biserici s-a creat o legătură duhovniceasă aparte.

„Pentru sibieni, prezența pentru a opta oară a icoanei Maicii Domnului-Îndrumătoarea este un prilej de mare bucurie duhovnicească, prilej de rugăciune, pentru că nu avem un pelerinaj de dragul pelerinajului, ci de dorul Maicii Domnului, care ne-a însuflețit timp de opt ani să aducem icoana sa de la Mănăstirea «Mihai Vodă» pentru a ne putea ajuta în gândurile noastre, în inimile noastre, pentru a ne dărui o mai mare forță pentru a putea întâmpina anul 2017 cu nădejde în Dumnezeu. Vor fi foarte mulți pelerini și rugători în aceste zile la biserica noastră și suntem de aceea foarte bucuroși. Mulțumim pe această cale celor care au făcut posibilă aducerea la Sibiu a icoanei Maicii Domnului-Îndrumătoarea, care ne călăuzește drumul spre mântuire, care ne călăuzește pașii spre a găsi cu toții o viață mai frumoasă, mai curată, mai plină de rugăciune”, ne-a spus pr. Cătălin Dumitrean de la Biserica „Sfântul Ioan Iacob” din Sibiu.

Dar pentru Mihai Viteazul

Icoana Maicii Domnului „Hodighitria” a fost dăruită voievodului Mihai Viteazul ca semn de prețuire pentru ajutorul acordat monahilor de la Muntele Athos. Nu se știe cauza pentru care icoana nu a ajuns la voievod cât timp acesta era în viață și nici împrejurările prin care icoana a ajuns la ctitoria acestuia din București.

„Icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni din Biserica «Mihai Vodă» și-a creat singură istorie. Noi nu avem niște înscrisuri care să ateste prezența icoanei Maicii Domnului în Mănăstirea «Mihai Vodă», dar avem tradiția acestei icoane, cel puțin în ultimii 24 de ani de când sunt preot la această biserică, pe care am deschis-o după ce a fost mutată. Pe icoană se află o inscripție: «Ioan din Rusicon, am adus această icoană în anul 1666». Și atunci noi am considerat că această icoană este un dar pe care atoniții l-au făcut voievodului pentru daniile făcute la Mănăstirea SimonPetru și sigur la celelalte mănăstiri atonite, unde viețuiau români în acea vreme și unde era nevoie de ajutor”, ne-a spus preotul Adrian Beldianu de la Biserica „Mihai Vodă” din București.

Minuni pentru închinători

De-a lungul timpului icoana a făcut numeroase minuni celor care au cinstit-o cu multă credință și s-au rugat Maicii Domnului, ocrotitoarea noastră. Icoana Maicii Domnului de la București se remarcă și prin stilul aparte, care îi conferă o frumusețe unică și o valoare inestimabilă.

„Icoana este adusă de Ioan din Rusicon, adică din Mănăstirea «Sfântul Pantelimon» și este pictată în maniera lui Rubliov. Școala rusească a lui Rubliov s-a dezvoltat foarte bine în secolele XV-XVI în Sfântul Munte. Ea este «hodighitrie», adică «îndrumătoare»”. Lucru acesta îl știm după poziția mâinii care arată spre Maica Domnului și către Prunc. Este o mare făcătoare de minuni, pentru că în preajma icoanei s-au făcut mari vindecări și foarte multe tinere care nu zămisleau, au primit apoi prunc în pântece și au devenit mame. Icoana este purtătoare de grijă pentru toți cei care se închină înaintea ei. În cei 24 de ani de când slujesc la această biserică s-au întâmplat atât de multe lucruri frumoase și de ținut minte, încât înscrisurile, chiar și dacă le-am avea, nu ar mai avea aceeași valoare”, ne-a mai spus preotul Adrian Beldianu de la Biserica „Mihai Vodă” din București.