Impresii de voluntar-facilitator ITO: „Razele de soare au luminat orașul cu mulți ochi”

1833

#ITO Sibiu 2018 – așa s-a făcut cunoscută în mediul online Întîlnirea Tinerilor Ortodocși, eveniment ajuns la Sibiu în anul centenar la a cincea ediție, după ce a traversat țara, animând Baia Mare, Cluj, București și Iași. Fără amploarea edițiilor de la București și mai ales de la Iași, ar zice unii, cantitativ apreciind lucrurile, ITO a adus un capital infinit de tinerețe, curaj și sinceritate dinspre tinerii Bisericii, în orașul cu mulți ochi deschiși atât către viitor, cât și către trecut, reafirmând pe de-o parte atașamentul lor față de Biserică și restartând parcă programul șagunian al tinereții în Hristos a Bisericii. Și orașul cu mulți ochi a recunoscut acest frison al bucuriei reunirii copiilor Bisericii în sânul său și s-a lăsat primenit cu haine de sărbătoare de cei peste 3000 de tineri laolaltă cu cei 400 de voluntari, majoritatea sibieni sau care studiază aici. Să fi fost oare o sărbătoare extinsă pe cinci zile sau așa este cotidianul comunității creștine active? Convins că un oraș înseamnă oamenii care îl locuiesc, Sibiul, care în 2007 a fost Capitală Culturală Europeană și gazda Celei de-a Treia Adunări Ecumenice Europene, și-a structurat viața în jurul acestui șuvoi de lumină și tinerețe și cu siguranță, că nimic în viața sa nu va mai fi ca înainte, evenimentul devenind un adaos evenimențial liturgic și social în memoria cetății lui Andrei Șaguna, pe care ei au animat-o, îmbogățind-o spiritual.

Tinerii care au venit ne-au provocat la o muncă de echipă, colosală, desfășurată pe parcursul unui an și mai bine și au fost la rândul lor provocați să spună ce gândesc, ce simt în raport cu Biserica și societatea din care fac parte. Sub deviza Unitate, Credință, Neam. De 100 de ori România, gazdele le-au propus celor peste 3000 de tineri, un exercițiu de curaj și sinceritate, prin dezbaterea a patru teme de interes (Nevoia mea de Biserica – între reflex și realitate; Updatarea/Actualizarea Bisericii: Biserica 4.0; Nevoia de dezvoltare personală: Poate fi Biblia manual de dezvoltare personală?; Biserica – validarea fericirii/mântuirii), temele vizând în special două întrebări: Ce poate face Biserica pentru tineri? și Cum pot contribui tinerii pentru o societate mai aproape de Biserică? Iar ei, tinerii au avut șansa să se exprime liber în cadrul atelierelor de lucru din cadrul ITO. „Open Space Technology” a determinat, prin intermediul facilitatorilor, o dezbatere deschisă, onestă, cu implicarea fiecăruia dintre cei aflați în sală, aceștia găsind răspunsuri la propriile frământări, dar și nevoi ale Bisericii, după părerea lor, toate consemnate în rezoluția evenimentului. Răspunsurile lor deschise, dovedesc că facilitatorii și-au făcut bine treaba și că, munca trainerilor talentați de la Underground Learning din București, care i-au format pe parcursul câtorva luni și le-au deschis noi orizonturi pe zona de educație nonformală, atât de bogată și ofertantă, a dat roade.

Sigur că nu poți să uiți experiența de facilitator la atelierele ITO, prin oricât de multe experiențe ai fi trecut. Nu poți să nu te simți onorat că ai făcut parte dintr-o echipă de oameni minunați! Dar ce zic „ai făcut”?! Faci, pentru că ITO a deschis noi perspective și un nou început misionar, coagulând o echipă tânără, sprijinită de seniori. O familie, aș îndrăzni să spun, căci nu mai poți face abstracție nici de oamenii care te-au învățat să lucrezi într-un stil nou și eficient, adaptat exigențelor societății contemporane și care te-au susținut până la capăt, nici de cei alături de care ai lucrat efectiv în sală, alături de care ai trăit emoția întâlnirii cu minți tinere și deschise, ce s-au revărsat în dimineața acelei zile ca razele de soare, în colegiile- și școlile-găzdă, prefațând parcă începerea peste numai două zile, a anului școlar. Pentru câteva ore, în care i-ai provocat să se cunoască și să discute, ai primit nu doar feedback-ul cerut, ci și unul dăruit. Da, avem tineri educați, plini de entuziasm, dispuși să dialogheze, care își doresc să fie valorizați și să contribuie cu ceea ce au, pot și sunt, în comunitățile din care fac parte. „Băgați-ne în seamă! Suntem aici lângă voi, cu voi și pentru voi! Nu ne ignorați! Aveți încredere și investiți în noi!” a fost mesajul transmis de chipurile și atitudinea lor.

Sigur, că ultimul cuvânt le aparține. Astfel că voi lăsa cuvintele lor, așternute în foile de feedback, să vă lumineze gândurile celor care citiți și doriți să fiți niște lucrători de tineret responsabili: „Astăzi, în această activitate, am avut un sentiment unic, am trăit emoții unice”. „A fost o dimineață productivă, pentru mine, a fost o dimineață în care am putut da glas gândurilor mele și am putut face asta alături de oameni minunați pe care îi pot numi acum prieteni. A fost o dimineață în care am găsit soluții împreună pentru probleme/întrebări cu care mă confruntam demult”. „Această zi a fost minunată, deoarece pentru prima dată am avut ocazia să îmi exprim liber și fără nicio reținere părerile mele în legătură cu temele abordate. Mă bucur că am putut asculta și părerile prietenilor/colegilor mei, din care am avut multe de învățat (…). Sper și mi-aș dori să mai am astfel de ocazii”. „Mi-a plăcut că am cunoscut tineri foarte prieteniși, deschiși, cu care am dezbătut teme esențiale și relevante pentru noi. Mi-a plăcut că am avut păreri diferite, iar dezbaterile au fost vii, antrenante”. „Dezbaterea m-a făcut să îmi reconsider ierarhia valorilor și [să înțeleg] cât de importanți suntem noi în Biserica lui Hristos și cum noi suntem cei care putem ține Biserica Ortodoxă, adevărată, vie”. „Am auzit păreri ale altori tineri despre ITO, că este o experiență unică, care nu trebuie ratată, iar astăzi m-am convins că așa e”.

Autor: Maria Curtean