Începutul postului „Adormirii Maicii Domnului”

718

Postul „Adormirii Maicii Domnului” începe, de regulă, pe 1 august și are o durată de două săptămâni (1-15 august). Lăsata secului pentru postul Adormirii Maicii Domnului a avut loc, anul acesta, pe data de 30 iulie, ceea ce a facut ca începutul postului să fie astăzi, 31 iulie 2019.

Pentru cei râvnitori în ale postului, Tipicul cel mare și Învățătura pentru posturi din Ceaslovul Mare prescriu în Postul „Adormirii Maicii Domnului” ajunare lunea, miercurea și vinerea, până la Ceasul IX (aproximativ ora 15:00), când se consumă mâncare uscată. Marțea și joia se consumă legume fierte, fără untdelemn, iar sâmbăta și duminica este dezlegare la untdelemn și vin. De sărbătoarea Schimbării la Față este dezlegare la pește.

Aceste zile de post ne amintesc tuturor de virtuţile și darurile Maicii Domnului, iar data și durata postului au fost uniformizate în toată Ortodoxia abia în secolul XII, la Sinodul Local din Constantinopol, ținut la 1166, sub patriarhul ecumenic Luca Crysoverghi, care a hotărât ca postul să înceapă la 1 august și să dureze 14 sau 15 zile, până la Sărbătoarea Adormirii (15 august).

De ce să postim ? Iată o întrebare la care părinții contemporani, în lumina Duhului, răspund punctual:

„În țările ortodoxe din Estul Europei, bătrânii (monahii îmbunătățiți – n.n.) spun că postul este jumătate de rugăciune. Folosul postului este însă mult mai mare. Postul este ascultare față de Trupul Bisericii. Prin postul pe care eu îl țin în Anglia păstrez unitatea cu dumneavoastră care postiți în America. Aceasta înseamnă că lucrăm în armonie, ca mădulare ale unui singur Trup. Mă tem să calc postul, pentru că atunci rup unitatea cu dumneavoastră și cu ceilalți creștini din întreaga lume. Iată de ce este atât de important postul”

a spus părintele Zaharia Zaharou, ucenicul Parintelui Sofronie Saharov care, la randul său, a fost ucenic al Sfântului Siluan Athonitul, iar în prezent, Parintele Zaharia este duhovnic în Mănăstirea întemeiata de Părintele Sofronie, „Sfantul Ioan Botezatorul” din Essex, Anglia.

 Un post binecuvântat!

08.15-Adormirea-Maicii-Domnului-1