Începutul Triodului la Catedrala mitropolitană din Sibiu

1513

Sute de credincioși au participat la Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala mitropolitană din Sibiu în prima duminică a Triodului. Slujba religioasă a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi în care s-au aflat cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu și slujitori ai Catedralei mitropolitane. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Timotei Popovici” a Catedralei mitropolitane din Sibiu, dirijată de pr. lect. univ. dr. Dan Alexandru Streza.

Rugăciunea smerită

Credincioșii prezenți la Sfânta Liturghie au avut posibilitatea să asculte cuvântul de învățătură al IPS Mitropolit Laurențiu în care ierarhul a prezentat învățăturile duhovnicești desprinse din Pilda Vameșului și a Fariseului.

„Mântuitorul ne spune că rugăciunea pe care a făcut-o vameșul la intrarea în biserică a fost mai primită în fața lui Dumnezeu decât rugăciunea celui care împlinea formele Legii, pentru că s-a făcut în smerenie, a fost făcută de un om care n-a avut curajul să ridice ochii spre cer. El își recunoștea păcatele lui, știind că atât de mult a nedreptățit și pe drept cuvânt oamenii îl socoteau păcătos pentru că înșela pe fiecare la vamă și așa cum a făcut și Zaheu Vameșul, recunoscându-și păcatele lui a primit binecuvântare din partea Mântuitorului Hristos. Vameșul din Evanghelia de astăzi se ruga bătându=și pieptul și zicând «Dumnezeule, milostiv fii mie, păcătosului!» Dacă rugăciunea nu este făcută în smerenie și în totală dăruire lui Dumnezeu, nu este primită, este o rugăciunea de care râde vrăjmașul”, a subliniat ierarhul.

Ierarhul i-a îndemnat pe credincioși ca, odată cu intrarea în perioada Triodului, să se pregătească duhovnicește pentru a întâmpina cu smerenie și rugăciune începerea Postului Mare, un urcuș spiritual către marele praznic al Învierii Domnului.

La final credincioșii s-au închinat moaștelor Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei, păstrate într-o raclă în Catedrala mitropolitană din Sibiu.