Întâlnire a reprezentanților departamentelor de tineret din Mitropolia Ardealului

844

În Sala „Fidelis” din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu a avut loc miercuri, 20 martie, întâlnirea  consultativă a reprezentanților departamentelor de tineret din cadrul eparhiilor din Mitropolia Ardealului și a mai multor asociații de tineret.

Întâlnirea consultativă a fost prezidată de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului. Reprezentanții eparhiali și ai asociațiilor de tineret din Mitropolia Ardealului au discutat despre provocările întâmpinate de tineri în viața lor cotidiană în societatea actuală. De asemenea au fost discutate metodele prin care comunicarea între departamentele de tineret eparhiale și organizațiile de tineret să fie mai eficientă, iar proiectele de activități cu tinerii să fie implementate mai bine în comunitățile parohiale prin intermediul acestor departamente și organizații ortodoxe.

„Cu multă bucurie ne-am întâlnit astăzi la Facultatea de Teologie din Sibiu cu reprezentanții eparhiilor din Mitropolia Ardealului, cu responsabilii pentru activitățile de tineret. Ne-am bucurat de participarea la această întâlnire consultativă a inspectorului patriarhal Mihai Paraschiv. Reprezentanții departamentelor de tineret eparhiale și-au prezentat activitatea, a fost o întâlnire foarte eficientă și folositoare, foarte multe experiențe au fost împărtășite și am hotărât cu toții să ne ajutăm la organizarea de activități comune cu tineretul. A fost foarte interesant să discutăm despre modul de implicare al fiecărui reprezentant eparhial, al fiecărui animator de întâlniri cu tineretul în orice manifestare, în așa fel încât tinerii să se regăsească în Biserică, să se deschisă, să-ți expună problemele lor, să se simtă ocrotiți și să se simtă responsabili față de viitorul Bisericii și al țării, pentru că noi avem o mare responsabilitatea față de tineretul nostru”, ne-a spus IPS Mitropolit Laurențiu.

Strategie națională

Întâlnirea consultativă de la Sibiu face parte dintr-o serie de întâlniri la centrele mitropolitane prin care se dorește elaborarea unei strategii la nivel național în privința activităților cu tineretul ortodox.

„În cadrul Patriarhiei Române, pentru dinamizarea activităților de tineret se organizează șase întâlnire consultative la centrele mitropolitane. Au fost întâlniri la Craiova și la Timișoara, iar aceasta de la Sibiu este a treia întâlnire consultativă. Rolul acestor întâlniri este de a pune la masa de discuție atât reprezentanți ai Bisericii, cât și reprezentanți ai tinerilor, organizațiilor neguvernamentale și ai grupurilor informale de tineri care să vină cu expertiza și cu experiența lor din domeniul lucrului cu colegii lor, pentru a realiza o strategie și o bună comunicare, precum și o prezentare cât mai diversificată a activităților. Sunt bucuros să particip la această întâlnire de la Sibiu alături de reprezentanții centrelor eparhiale din Mitropolia Ardealului, dar și alături de reprezentanții organizațiilor de tineret. Scopul acestor întâlniri este de a avea o expertiză din fiecare centru mitropolitan, din fiecare zonă, fiindcă fiecare are caracteristica socială și dinamica tinerilor aparte, iar la nivel național se va organiza o întâlnire cu reprezentanți din centrele mitropolitane care lucrează cu tinerii, dar și cu reprezentanții a două asociații, Asociația Studenților Teologi Ortodocși și Liga Tinerilor Creștini Ortodocși. Ne dorim ca prin această întâlnire națională să conturăm o strategie de lucru cu tinerii la nivel național, iar expertiza din teritoriu la aceste întâlniri consultative constituie baza strategiei pe care dorim să o implementăm la nivelul Patriarhiei Române”, a spus inspectorul patriarhal Mihai Paraschiv.