Întâlnire catehetică la Hamba, județul Sibiu

662

O nouă cateheză a avut loc la Parohia Hamba, județul Sibiu, în colaborare cu  Liceul „Gh. Lazăr” din orașul Avrig. Invitați la această cateheză au fost elevii claselor a X-a și a XII- a din cadrul instituției de învățământ. Prima cateheză numită „Tinerii între iubirea lui Dumnezeu și libertatea omului” își are ca subiect central lucrarea Mitropolitului Nicolae Mladin intitulată „Prin zbuciumul vremii”, capitolul „Simbolul Ortodoxiei”, în care se spune:  „Ortodoxia nu este numai transfigurare ci și mucenicie. Ortodoxia nu e numai Înviere, ci și crucificare. Ea este Hristos trăind mai departe peste veacuri în zbuciumul vremilor, Hristos transfigurând veacurile, neamurile și Sfinții , dar și Hristos cel suferind, cel pălmuit, cel scuipat, cel batjocorit, cel biciuit, cel răstignit. Învierea nu se poate despărți de cruce, transfigurarea nu se poate despărți de suferința , decât doar de viața viitoare”.
Partea practică a catehezei a fost surprinsă de elevi și asupra acesteia s-au adus completări specific.

Creștinul în lumea de azi

A doua parte a catehezei numită „Comunicarea pe facebook vs. Cartea – o necesitate în ziua de astăzi” i-a avut în prim-plan pe elevii claselor de a XII-a. La rândul lor, elevii au recenzat la alegere lucrări însemnate din sfera teologică, precum „Creștinul în fața lumii de astăzi” a ieromonahului Filoteu,  „Spovedania unui păcătos” , scrisă de Ep. Porfirie Uspenski și „Discernământul”,  a lui Marko Ivan Rupnik.
Aspectele finale sunt menite pentru a reflecta o dată în plus asupra lucrurilor ce ne înconjoară cu adevărat.

Un  răspuns al elevilor a subliniat rolul pe care îl au îndrumătorii de suflete în dezvoltarea personalității și caracterului religios-moral în viața tinerilor.

Autor: pr. prof. Remus Răsvan