Întâlnire la Sibiu a preoților militari din cadrul unităților de forțe terestre

1892

La Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu are loc în perioada 9-11 mai convocarea anuală a preoților militari din cadrul Statului Major al Forțelor Terestre din România. Preoții militari s-au întâlnit joi, 10 mai, cu Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului.

Întâlnirea preoților militari cu IPS Mitropolit Laurențiu a avut loc în aula academiei sibiene și a debutat cu un Te Deum oficiat de ierarh prin care s-au înălțat rugăciuni de mulțumire pentru activitatea de până acum a preoților din unitățile militare din cadrul Statului Major al Forțelor Terestre din România.

În cuvântul adresat preoților militari IPS Mitropolit Laurențiu i-a îndemnat să fie mereu prezenți în viața militarilor și să îi ajute pe aceștia să depășească provocările carierei militare prin apropierea de Dumnezeu și de Biserică.

„Biserica nu așteaptă de la preoții militari ca aceștia să se laicizeze și să vină cu aceste tendințe în viața Bisericii. Așteptăm ca viața spirituală a Bisericii, experiența de două mii de ani să se alipească de experiența și știința militară, dar mai ales de viața militară a persoanelor care acum sunt militari profesioniști. Dumneavoastră trebuie să acționați la un nivel mai înalt, trebuie să vă ridicați la un alt nivel. Veți avea succes mai mult, dar există și o sensibilitate deosebită. Va trebuie să fiți pregătiți și să intuiți, să adăugați pe lângă teologie și alte științe și discipline ajutătoare, care stau alături de știința teologiei”, a spus Părintele Mitropolit.

Misiunea preotului militar

Convocarea anuală a preoților militari din cadrul Statului Major al Forțelor Terestre din România are ca scop discutarea problemelor pe care le întâmpină în misiunea lor slujitorii din unitățile militare. Au fost discutate aspecte ale statutului preotului militar, ale colaborării dintre preoții militari și ceilalți slujitori ai sfintelor altare, ale regulamentelor care stau la baza activității preoților militari și ale ierarhizării preoților militari. S-a luat în discuție posibilitatea ca o comisie a preoților militari să propună Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române alcătuirea unei cărți de cult în care să fie cuprinse toate slujbele religioase din cadrul ceremoniilor militare și în care unele slujbe religioase să fie actualizate pentru a răspunde actualelor nevoi misionare. Nu în ultimul rând s-a discutat despre rolul preotului militar în unitățile în care slujește și despre intensificarea misiunii sale în rândul militarilor.

Un mesaj de bun-venit a transmis prorectorul și locțiitorul comandantului pentru formare continuă și relații cu studenții din cadrul Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, colonelul Constantin Grigoraș, iar la discuții a fost prezent și consilierul patriarhal Ciprian Ioniță.