Întâlnirea Cetelor de Juni din Mărginimea Sibiului

763

Cete de Juni din 14 sate din județul Sibiu s-au adunat sâmbătă, 28 decembrie, la Săliște unde a avut loc tradiționala Întâlnire anuală a Cetelor de Juni din Mărginimea Sibiului. Îmbrăcați în costumele populare împodobite după obiceiul fiecărui sat al Mărginimii Sibiului, tinerii au prezentat în piața centrală din Săliște colindul și tradițiile străbune moștenite de la înaintașii lor și au transmis urările specifice sfintelor sărbători.

La Întâlnirea Cetelor de Juni de la Săliște au fost prezente oficialități județene și locale, primarii din satele reprezentate, preoți și numeroși credincioși veniți să vadă tinerii care duc mai departe tradițiile sătești din perioada Crăciunului. Amintim aici pe președintele Consiliului Județean Sibiu, doamna Daniela Cîmpean, subprefectul Rareș Macrea, primarul orașului Săliște, Horațiu Răcuciu și protopopul de Săliște, Petru-Toader Damian.

Mesajul de binecuvântare al Înaltpreasfințitului Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a fost transmis de vicarul-administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, arhimandritul Ioachim Tomoiagă. Părintele vicar i-a felicitat pe tineri pentru dragostea lor față de tradițiile sfinte românești și a subliniat importanța păstrării acestor elemente esențiale din identitatea noastră culturală și spirituală.

„Vreau să vă mărturisesc faptul că mă simt foarte onorat să particip la această minunată sărbătoare a dumneavoastră. Am bucuria să descopăr în Mărginimea Sibiului tradiții și obiceiuri frumoase pe care le păstrați cu mult dragoste și cu multă sfințenie și vă felicit pentru aceasta. Trăim niște vremuri în care tradițiile și valorile noastre spirituale sunt lăsate la o parte. Biserica este, însă, factorul de echilibru și locul unde se păstrează aceste valorile spirituale ale acestui neam de sfinți și de eroi. Înaintașii noștri au creat aceste tradiții, le-au păstrat le-au promovat și ni le-au predat nouă atât de frumoase și de luminoase. Astăzi este responsabilitatea noastră să le păstrăm, să le promovăm și să le predăm urmașilor noștri la fel de sfinte, la fel de luminoase și nealterate”, a spus părintele Ioachim Tomoiagă.

Autoritățile prezente au transmis mesaje de felicitare tinerilor, iar la final toate cetele de juni s-au prins într-o horă a unirii.