Întâlnirea doamnelor preotese din Arhiepiscopia Sibiului

13596

La Academia Teologică a Mănăstirii „Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus, județul Brașov, a avut loc în perioada 19-20 mai, prima întâlnire a doamnelor preotese din Arhiepiscopia Sibiului. Evenimentul a fost organizat de Departamentul de Formare Continuă și Misiune din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului.

Întâlnirea a avut ca obiectiv evidențierea rolului pe care îl au doamnele preotese în activitatea misionară, social-filantropică și duhovnicească din parohii. În același timp s-a subliniat în cadrul discuțiilor locul aparte pe care îl ocupă familia preotului în comunitate și cât de importantă este educația copiilor din familia preotului, model pentru celelalte familii din parohie. Totodată, cele 50 de doamne preotese de la parohii din cele 11 protopopiate ale Arhiepiscopiei Sibiului au avut posibilitatea să se cunoască mai bine și să împărtășească din experiența lor în parohii.

În prima seară a manifestării, doamnele preotese au avut bucuria de a-l asculta pe Înaltpreasfințitul  Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, care le-a binecuvântat și le-a vorbit despre vocația soției de preot și demnitatea acesteia de a fi model pentru femeile din parohie.

„Preocuparea Bisericii față de familie și în mod special față de familia preotului s-a concretizat acum printr-o întâlnire a 50 de preotese din eparhia noastă, care au discutat despre familia preotului ca model și sprijin în activitatea preotului, în activitatea pastoral-misonară din parohie. Cu această ocazie am binecuvântat întâi de toate inițiativa Departamentului de Formare Continuă și Misiune a Arhiepiscopiei Sibului și pe tinerii care au organizat această întrunire. Pe lângă conferințele pe care le avem cu preoții iată că această întâlnire cu cele care au un rol deosebit în familia preotului ne-a oferit posiblitatea să le transmitem binecuvântarea noastră și prețuirea și grija pe care le are Biserica față de ele. Aceeași prețuire pe care o avem față de preoți o avem și față de familia preotului, față de preoteasă și de copii. Aceasta a fost tema dezbătută, cum să putem sprijini educarea tinerilor, cum trebuie să fie copiii preotului și cum trebuie să fie preoteasa, cea care dinamizează unele activități pastoral-misionare îndeplinite în parohie. Le-am reaminit preoteselor cele trei demnități pe care le au, cele trei obligații, dar în același timp și bucurii deosebite,  demnitatea de a fi soție, apoi cea de a fi soția preotului și legată de aceasta, calitatea de preoteasă care se răsfrânge și asupra comunității, ea fiind  mamă a comunității respective, așa cum preotul este părintele spiritual al parohiei”, ne-a spus IPS Mitropolit Laurențiu

Bucuria întâlnirii

În a doua zi a evenimentului, doamnele preotese au avut posibilitatea să-l asculte pe pr. conf. univ. dr. Constantin Necula de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu.

Întâlnirea doamnelor preotese din Arhiepiscopia Sibiului se află la prima ediție și se dorește ca pe viitor astfel de eveniment să aibă loc periodic.

„Am dorit ca prin această întâlnire să creăm o conștiință comună a familiei preotului, a preotului și a doamnei preotese. Toate doamnele preotese și-au exprimat bucuria și dorința de a reveni și de a ține legătura una cu cealaltă în continuare”, ne-a spus coordonatorul Departamentul de Formare Continuă și Misiune al Arhiepiscopiei Sibiului, Alexandru Dădîrlat.

În anul 2015 a avut loc o primă întâlnire a doamnelor preotese din Țara Făgărașului, iar acest eveniment a fost continuat acum cu o întâlnire la nivel eparhial. După cum ne-a spus

organizatorul întâlnirii din 2015, Natalia Corlean, preotesele din Țara Făgărașului  „au fost foarte bucuroase să se întâlnească din nou, într-o ediție la nivel eparhial și au nădăjduit ca acest eveniment să devină o tradiție”.

Întâlnirea de la Sâmbăta de Sus a cuprins în program diverse activități culturale, non-formale și duhovnicești, participarea la sfintele slujbe ale mănăstirii și la momente recreative.

***
„Participând la această întâlnire am simţit că nu sunt singură. Mi-aş dori să ne mai întâlnim şi să discutăm despre diverse experienţe din viaţa de preoteasă, obstacole şi soluţii”.
„Am găsit soluţii sau cel puţin idei la probleme care mă frământau. Comunicarea cu celelalte preotese a fost excelentă, amiabilă şi plăcută. Mi-a plăcut atmosfera destinsă şi relaxantă”.
„Mi-au plăcut foarte mult rugăciunea împreună, întâlnirile cu cei doi invitaţi, jocurile de cunoaştere şi atmosfera deschisă. Această întâlnire m-a făcut să îl apreciez mai mult pe părintele meu”.
M-am simţit o za din lanţ. Mi-a plăcut atmosfera jovială şi deschisă, mi-a plăcut să mă joc şi să ascult”.
„M-am simţit iubită, respectată, informată, responsabilizată. Mulţumim organizatorilor pentru disponibilitate şi implicare!”